IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kineski FSDI ponudio javno-privatno partnerstvo za "Prokop" i autoput Požega-Čačak

03.12.2012. | RTS

Kineski investitori ponudili su Vladi Srbije javno-privatno partnerstvo za dva projekta – železničku stanicu "Prokop" i deo autoputa od Požege do Čačka, na Koridoru 11. Građevinska firma FSDI, šesta po veličini u svetu, ponudila je da posle izgradnje i finasiranja autoputa i "Prokopa" zajedno sa Vladom Srbije, novac od investicije vrati putem naplate putarine, ili iznajmljivanjem 150 hiljada kvadrata poslovnog prostora. Ovakav način izgradnje bio bio bi povoljan i za poreske obveznike a i za bilans zaduženja zemlje, tvrde analitičari.

- Ovaj način koji nude Kinezi dobrodošao je kod nas, jer bi ostvarnje tog modela značilo da imamo partnerski odnos, te tako ne bi bilo problema za poreske obveznike da posle izgradnje otplaćuju kamatu – rekao je ekonomista Mahmut Bušatlija.

Konsultant Milan Kovačević kaže da su veće šanse da sa kineskim privatnim kapitalom uđemo u neku investiciju, i da Kinezi zbog nepoznavanja tržiša i dalje insisitiraju na državi kao partneru. Ovo je prvi put da neka strana kompanija ponudi Vladi javno-privatno partnerstvo.

- Spremni smo da vašoj vladi ponudimo partnerski odnos za gradnju stanice "Prokop" i dela Koridora 11. Imamo interes da investicija bude zajednička, pri čemu bi naša kompanija uloženo vratila iz putarine ili zakupa poslovnog prostora, kako se dogovorimo. Nadamo se posle naše posete Vladi i ministru Velimiru Iliću da će se i ova naša ponuda uzeti u razmatranje – kaže Džu Lindz iz FSDI.

Kineska firma FSDI, koja zapošljava 240 hiljada ljudi, samo prošle godine imala je promet od 50 milijardi evra. Gradila je najveću prugu na svetu koja spaja Kinu i Tibet, dugu 2.350 kilometara i prugu Peking-Šangaj, kojom vozovi idu brzinom od 486 kilometara na sat.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...

;