IZOLACIJA-468X60-BANNER

Milan Bačević: Južni tok,eksploatacija uljnih škriljaca i kanal Dunav-Morava-Vardar

26.11.2012. | Tanjug

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević izjavio je da postoji veliko interesovanje stranih investitora za izgradnju plovnog puta Dunav-Morava-Vardar, na koji Srbija čeka poslednjih 100 godina, kao i za eksploataciju uljnih škriljaca i izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

- Izgradnja Južnog toka ušla je u zakonom predviđeni postupak javnog uvida, koji ističe 6. decembra, a posle toga, na osnovu urađenog nacrta zakona, će biti proglašen projektom od Nacionalnog značaja, čime se u velikoj meri olakšava i ubrzava sam proces početka realizacije – rekao je ministar Bačević.

Prema Bačeviću, osnovni smisao čitavog postupka jeste da se izbegnu mogući nesporazumi i kašnjenja sa projektom oko eventualnih problema u postupku eksproprijacije.

Budući da je Srbija jedina na trasi Južnog toka koja taj gasovod još nije proglasila nacionalnim projektom i s obzirom da se i u javnosti čuje da Rusija ima primedbe zbog toga što se posao odugovlači, Bačević je kazao da postoje procedure koje moraju da budu ispoštovane kako da bi energetska transverzala što pre bila proglašena Nacionalnim projektom.

Ministar je istakao da veliko interesovanje za projekat ekspoloatacije uljnih škriljaca u Aleksincu pokazuju neke kompanije iz Narodne Republike Kine, kao i iz Estonije i Kanade.

- Bez obzira na naše prijateljske odnose sa Rusijom, bez obzira na pozitivna poslovna iskustva sa "Gazpromom" preko NIS-a, oni neće biti u grupi privilegovanih. Želimo da sprovedemo jedan međunarodni tender, gde će posao dobiti onaj ko bude najpovoljniji", objasnio je Bačević.

Ministar je najavio da će tender biti raspisan krajem decembra ove godine.

Bačević je posebno govorio o veoma velikom projektu, plovnom putu Dunav-Morava-Vardar. Ministarstvo trenutno pregovora o stvaranju uslova za pripremu i obezbeđivanje finansijske podrške za izradu prostornog plana. Veliko interesovanje za taj projekat pokazuju Rusija, NR Kina, Nemačka, Makedonija, Grčka.

- To je najveći projekat na koji Srbija u ovom trenutku može da računa za desetine decenija i najveći projekt koji ova država može da sprovede. Što se tiče izrade prostorno planske dokumetacije, mislim da je ovo ministarstvo spremno da je kompletno završi do polovine iduće godine – smatra Bačević.

Prema ministru, do polovine 2013. biće dovedeni do kraja mnogi razgovori sa potencijalnim investitorima.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;