INFONET-468X60-BANNER

Niškoj firmi "Neimar projekat" poverena rekonstrukcija Doma vojske u Valjevu

16.11.2012. | Novosti

Dom vojske, jedna od najlepših zgrada stare arhitekture i kultno mesto za izlaske brojnih generacija Valjevaca, uskoro više neće biti ruglo u centru grada, na uglu Karađorđeve i Pop Lukine ulice, sa kojeg otpada fasada, a prozori sablasno zjape... Jer, građevinskoj firmi "Neimar projekat" iz Niša poverena je rekonstrukcija, odnosno zaštita fasade i krova Doma vojske, čime će biti sprečeno njegovo dalje urušavanje.

Za obnovu zdanja, iz gradske kase, biće izdvojeno 20 miliona dinara, a – s obzirom na to da će potpuna sanacija koštati tri puta više – rukovodstvo Grada uzda se u pomoć državnih fondova, odnosno donacija... Oficirski, potom Dom JNA, pa Vojske Srbije, građen je od 1925. do 1930, a ozbiljno je oštećen u snažnom zemljotresu, poslednjeg dana septembra 1998. godine. Na inicijativu Dragana Paskaša, tadašnjeg komandanta Drinske divizije – sredinom 2000. – bila je pokrenuta akcija za obnovu zdanja, ali niko nije uspeo da obezbedi 15 miliona dinara, koliko je bilo potrebno za rekonstrukciju. Ipak, neki radovi su započeti, ali je sve stalo posle oktobra 2000.

- To je bilo kobno jer su, tada poskidani oluci, delimično crep i stolarija, pa je zgrada, zbog kiše, snega i zuba vremena još više propadala – kažu u Gradskoj upravi.

- Dom Vojske bio je napušten desetak godina, voda je prodirala u unutrašnjost objekta, a vlaga ga je još više oštetila. Da bi se sprečilo dalje propadanje, čim je Ministarstvo odbrane donelo odluku da ovo zdanje pripadne Gradu, naručen je projekat koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture u Valjevu i izdvojena su sredstva za sanaciju i restauraciju fasade.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;