Besplatan softver za proveru energetskog razreda objekata

07.11.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Kompanija Knauf Insulation je u saradnji sa docentom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, dr Aleksandrom Rajčićem, razvila softver „KnaufTerm 2 PRO“. Softver je namenjen stručnoj javnosti kako bi njegovi korisnici mogli da provere energetska svojstva zgrade u skladu sa pravilnicima o energetskoj efikasnosti i sertifikaciji zgrada.

Ovaj softver do sada je besplatno preuzelo više od 1.500 korisnika i bio je jedan od osnovnih alata koji je pomogao prvoj generaciji odgovornih inženjera energetske efikasnosti da urade elaborate, odnosno, da kontrolišu rezultate.

„Po evropskim standardima svaka zgrada moraće  da ima svoj energetski pasoš, a od 2020. godine nultu potrošnju energije. Kako bismo taj proces ubrzali i omogućili lakšu primenu novih Pravilnika u Srbiji, Knauf Insulation je podržao razvoj ovog softvera i ponudio ga licenciranim, odgovornim inženjerima za energetsku efikasnost zgrada“ rakao je Tihomir Civkaroski, generalni direktor Knauf Insulation-a.

Pored toga, Ministarstvo građevine i urbanizma, zajedno sa nemačkom organizacijom za tehničku pomoć i saradnju – GIZ, pokrenulo je projekat izrade elaborata energetske efikasnosti i energetskih pasoša za 150 objekata koji se privode kraju u Srbiji. Kako bi izračunali energetske karakteristike zgrada, učesnici projekta su koristili „Knauf Term2 PRO“ softver. On se pokazao kao odličan alat o čemu najviše govori broj onih koji su ga koristili.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bane 28.02.2021.
U čl.2. Ugovora koji su vlasnici stanova za...
Zvezdan 23.02.2021.
Ovo je samo zanimljivost za nas. Naše zelen...
Куриња 17.02.2021.
Када креће са радовима?
Sulja Besir 09.02.2021.
Jeli radite u Austriju imamo 270 m2 tarasei...
Saurus 08.02.2021.
Liči na bledu kopiju Karađorđevog trg u Bat...