Austrijski "Porr" otvorio fabriku za proizvodnju železničkih pragova u Svilajncu

25.10.2012. | Beta

Austrijska građevinska kompanija "Porr"otvorila je u sredu (24. oktobra 2012. godine) u Svilajncu fabriku betonskih železničkih pragova gde će, u prvoj fazi, posao dobiti 30 radnika. Vrednost investicije je 5,6 miliona evra. Polovinu je dao "Porr", a ostatak je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kapacitet fabrike biće od 100.000 do 200.000 pragova godišnje, a očekuje se da isporuka krene početkom 2013. godine.

Fabriku je svečano otvorio regionalni direktor kompanije "Porr", Valter Rekercugl. Predsednik Opštine Svilajnac, Predrag Milanović je podsetio da je januara ove godine u Beču potpisan sporazum sa "Porr" i EBRD o tom poslu, a Opština je u kratkom roku obezbedila dozvole za rad. Ovo je peta strana investicija u Svilajncu, važna i zbog zapošljavanja radnika, i zbog doprinosa razvoju železnice u Srbiji, kazao je Milanović.

Predstavnik EBRD Jan Braun je rekao da ovo prva kreditna linija koja je odobrena jednoj privatnoj kompaniji u Srbiji i investicija važna za razvoj čitavog regiona. Austrijske kompanije "Porr" i "Maba" su, za svoje poslove u Srbiji, osnovale zajedničku kompaniju "Track experts" koja je izgradila fabriku u Svilajncu.

Direktor zajedničke kompanije, Željko Radukić je kazao da će rastom kapaciteta fabrike, broj radnika biti udvostručen, uz mogućnost rada u dve smene, a proizvodnja će biti duplirana. Većina materijala koji će se koristiti je domaćeg porekla, a finalni proizvod namenjen je i izvozu i domaćem tržištu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...