INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Za autoput od Kosova do Albanije 1 mlrd EUR

08.10.2012. | SEEbiz

Autoput "Ibrahim Rugova" koji povezuje Kosovo sa Albanijom, dug je 102 kilometra, a sledećeg meseca biće završeni radovi do 64. kilometra. Cena celog projekta mogla bi dostići čak milijardu evra.

Radnici konzorcijuma "Bechtel-Enka" rade neprekidno već dve godine na izgradnji tog autoputa. Rok za završetak projekta, prema planovima, je 36 meseci.

- Ovo je autoput po međunarodnim parametrima, na kojem se postižu velike brzine, od 120 do 130 kilometara na sat. Deo je regionalne putne infrastrukture, po međunarodnim parametrima i projektima - kaže Ela Ruči iz konzorcijuma "Bechtel-Enka".

Pre nekoliko godina, put od Prištine do Tirane trajao je 12 sati, a sada samo tri. Vlada Albanije uložila je blizu 3 mlrd EUR u autoput na albanskoj strani. Sa druge strane, Vlada Kosova je do sada isplatila 560 mil EUR, a ceo projekat, sa eksproprijacijom zemljišta, mogao bi dostići cifru od 1 mlrd EUR. Analitičari se pitaju šta ovo znači za budžet Kosova.

- Nemam nikakve sumnje, naravno da treba investirati i u puteve na Kosovu, jer to donosi ekonomski razvoj, ali smatram da je bilo boljih alternativa za finansiranje - kaže Lumir Abdixhiku, izvršni direktor "Rinvest Instituta".

- Na primer, preko EBRD ili neke forme javnog i privatnog investiranja, a ne da se uzimaju pare iz kosovskog budžeta i da se sve radi za tri godine, umesto za šest. Ovaj projekat dosta nas ograničava u trošenju javnih sredstava. Jedina ekonomska politika danas na Kosovu jeste gradnja autoputa, a nema nikakve politike usmerene ka privatnom sektoru i stvaranju novih radnih mesta - zaključuje Abdixhiku.

Analitičari kao loše ocenjuju i to što Vlada Kosova nije objavila ugovor o izgradnji autoputa.

- Autoput prema Albaniji košta 25% bruto domaćeg proizvoda Kosova. Da se potroši milijardu evra za jedan projekat, a da se taj ugovor ne objavi u javnosti, znači da nema nikakve transparentnosti u ovom procesu - kaže Abdixhiku.

Ministar infrastrukture u kosovskoj Vladi Fehmi Mujota tvrdi da građani podržavaju investicije u autoput. On se ne slaže sa ocenama analitičara, i tvrdi da do sada sve teče po finansijskom planu.

- Prema ugovoru, projekat je podeljen na nekoliko segmenata, tako da ćemo na kraju videti kolika će biti konačna cena, ali će sigurno biti unutar okvira koji su unapred određeni u ugovoru - tvrdi Mujota.

Vlada Kosova već je počela pripreme za izgradnju još jednog autoputa, ovog puta prema makedonskoj granici.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;