PRIJAVA-468X60-BANNER

Bačka Topola i Tovariševo zajedno u energetskom projektu

26.09.2012. | Tanjug

Primena prekograničnog projekta energetske efikasnosti koji realizuju opštine Bačka Topola i Tovariševo u Hrvatskoj počeće ovih dana, najavio je juče pomoćik predsednika opštine Bačka Topola Endre Balaša.

Reč je o projektu vrednom 192.000 evra, koji Evropska unija finansira iz IPA fondova za prekograničnu saradnju Srbije i Hrvatske, a podrazumeva realizaciju po jednog pilot projekta u oblasti energetske efikasnosti, rekao je Balaša Tanjugu.

On je dodao da će se u Bačkoj Topoli modernizovati grejanje zgrade opštine, površine oko 300 metara kvadratnih, koja bi već od ove sezone trebalo da za grejanje koristi sunčevu energiju. Istovremeno će u letnjim mesecima biti omogućeno i hlađenje istog prostora, čime će se ostvariti uštede za grejanje i rashlađivanje zgrade od čak 80 procenata.

Tokom 18 meseci trajanja projekta predviđaju se, takođe, obuka mladih stručnjaka i snimanje važnijih objekata od javnog značaja termo kamerama, da bi se konstatovalo gde se najviše gubi energija i analizirao najefikasniji način saniranja tih gubitaka.

Prema rečima Balaše, za investiranje u Bačku Topolu od ukupnog iznosa je opredeljeno 92.000 evra, a svoj deo novca partner u ovom prekograničnom projektu, opština Tovariševo, iskoristiće za rekonstrukciju javne rasvete, gde će primeniti savremenu led rasvetu.

Pošto je Mađarska najdalje otišla u primeni energetske efikasnosti, pojedini stručnjaci i lokalne samuprave iz te zemlje će biti uključeni u projekat sa svojim savetima, istakao je Balaša.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;