INFONET-468X60-BANNER

USAID: Znamo kako pojednostaviti proces izgradnje od ideje do realizacije

24.09.2012. | Gradjevinarstvo.rs

U četvrtak, 20. septembra, u prostorijama USAID-a, u Francuskoj ulici u Beogradu, održan je brifing o stručnim istraživanjima sprovedenim u okviru USAID Projekta za bolje uslove poslovanja.

Eksperti USAID Projekta, partneri iz državnih institucija i civilnog sektora kao i nezavisni analitičari, na brifingu su se bavili sledećim oblastima:

• Unapređenje finansiranja MSP (malih i srednjih preduzeća)
• Poboljšanje uslova zapošljavanja
• Reforma građevinskih dozvola

Ova stručna istraživanja nastala su sa ciljem predlaganja specifičnih rešenja i preporuka koje bi Vladi Republike Srbije pomogle da obezbedi bolje uslove poslovanja za privredni sektor.

Građevinarstvo je jedan od nosećih sektora ekonomskog razvoja i zapošljava 97.600 ljudi u Srbiji. Građevinski sektor doprinosi BDP-u sa oko 4%, dok u Evropskoj uniji ovaj doprinos iznosi oko 6% iako je potreba za unapređenjem infrastrukture kod nas mnogo značajnija. Ako građevinarstvo dostigne evropski prosek, to bi potencijalno značilo 48.800 novih radnih mesta.

Jedan od glavnih faktora koji utiču na lošiju ocenu poslovnog okruženja u Srbiji jeste spor i skup postupak dobijanja građevinskih dozvola. Brojni su problemi u institucijama, postupcima, propisima i procedurama, zbog čega je Srbija svrstana na 175. mesto od ukupno 183 zemlje po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola u studiji „Doing Business“ Svetske banke. Ovako nizak rejting je posledica toga što dobijanje građevinskih dozvola u Srbiji traje 279 dana, podrazumeva 19 procedura i košta 1604% dohotka po glavi stanovnika.

Kako bi identifikovali pravne i administrativne prepreke izdavanju dozvola za gradnju, USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja izradio je Analizu efikasnosti postupka izdavanja građevinskih dozvola.

Primenom preporuka Analize unapredio bi se proces sprovođenja reformi u ovoj oblasti. Na taj način, dugoročno posmatrano, doprinelo bi se povećanju ekonomskog rasta i standard građana, kroz otvaranje novih radnih mesta. Zbog toga je, pored brojnih problema sa kojima se privreda suočava, kroz ovu Analizu USAID Projekat za bolje uslove poslovanja  javnosti ponudio i konkretan predlog rešenja.

 

NAJZNAČAJNIJI PROBLEMI U IZDAVANJU GRAĐEVINSKIH DOZVOLA PREPORUKA USAID BEP

Neusklađenost različitih propisa koji regulišu pojedine segmente postupka izdavanja dozvola za izgradnju (sektor izgradnje je regulisan Zakonom o planiranju i izgradnji i nizom sektorskih zakona)

Harmonizovati krovni zakon i sektorske zakone u skladu sa konceptom krovnog zakona i sprovesti „giljotinu“ sektorskih propisa u cilju izbacivanja nepotrebnih i zastarelih odredbi i propisa

 

Nepostojanje jednog kanala komunikacije sa investitorom i jasne institucionalne odgovornosti

 

Zadužiti lokalnu samoupravu kao jedinog kontakta za investitore uz prenošenje određenih ovlašćenja gradovima i opštinama, kao što je verifikacija pojedinih tehničkih uslova

 

Monopol nadležnosti na izradu planske dokumentacije od strane nadležnih javnih preduzeća i nelojalna konkurencija

 

Zakonski utemeljiti minimum profesionalnih referenci privrednih društava i uvesti njihovo licenciranje za obavljanje poslova iz domena prostornog i urbanističkog planiranja prema kategorijama planske dokumentacije

 

Nedovoljna participacija zainteresovanih strana i u procesu izrade planske i urbanističke dokumentacije

 

Nepreciznost planova u pogledu definisanja urbanističkih i tehničkih uslova

 

Omogućiti participaciju zainteresovanih strana na kraju realizacije svake faze izrade planskog dokumenta umesto samo u jednoj fazi (javnog uvida) kako je sada predviđeno

 

Standardizovati nivo prikaza urbanističko-tehničkih uslovljenosti koji bi svaki obrađivač plana morao da obezbedi za svaku planiranu namenu u prostoru i sve tipove planirane izgradnje

 

Neadekvatni institucionalni i ljudski kapaciteti koji dovode do kašnjenja i niskog ili nekonzistentnog kvaliteta rada

 

Izraditi interne procedure i hodogram aktivnosti unutar organa koji imaju nadležnost u izdavanju dozvola za izgradnju


Eliminisati monopol na informacije i uvesti obaveznost korišćenja IT u radu organa uključenih u izdavanje dozvola


Konstantno raditi na edukaciji uprave u cilju menjanja navika i ponašanja zaposlenih.
Unaprediti pristup nadležnih organa spoljnoj ekspertizi

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;