INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U Nišu se otvara postrojenje za reciklažu električnog i elektronskog otpada

18.09.2012. | Danas

Novo postrojenje za reciklažu elektronskog i električnog otpada E-reciklaža, vredno osam miliona evra, otvara se u četvrtak, 20. septembra u Nišu, a u okviru fabrike Jugo impeks, saopštila je ta kompanija.

Generalni direktor Jugo impeksa Ninoslav Milenković kazao je da novo postrojenje za preradu frižidera, malih i velikih kućnih aparata i televizijskih katodnih cevi predstavlja najveću domaću grinfild investiciju u Nišu u poslednjih deset godina.

"Fabrika zapošljava 250 radnika, dok će u sakupljačkoj mreži i među kooperantima biti angažovano i do 4.000 ljudi", kazao je Milenković i dodao da je trenutno uposleno oko 2.000 kooperanata. Prema njegovim rečima, postrojenje za reciklažu električnog i elektronskog otpada urađeno je po najnovijim tehnologijama i dnevno može da preradi 50 tona otpada, dok je godišnji kapacitet oko 15.000 tona.

"Posebna vrednost novog postrojenja jeste ta što će prvi put u Srbiji moći da se kompletno recikliraju frižideri, odnosno svi rashladni uređaji. Sa mogućnošću prerade 1.000 firžidera dnevno, predstavlja postrojenje sa najvećim kapacitetom u zemlji i regionu", rekao je Milenković. Sve što bude prerađivano u fabrici, kako je dodao, moći će ponovo da se koristi - katodno staklo, metalni delovi, bakarni kablovi i plastika. "Fabrika je izvozno orijentisana i sav reciklirani materijal će se izvoziti. Izvoziće se reciklat koji će moći da se koristi za dalju upotrebu u industriji", rekao je Milenković i naglasio da će se sav otpad biti zbrinut na propisan način. Katodno staklo će se izvoziti u Holandiju, a feron u Nemačku, naveo je Milenković.

On je kazao da je plan da se u niškoj fabrici preraduje otpad i iz bivših jugoslovenskih republika. Kako bi se olakšalo prikupljanje otpada, uvedena je i besplatna "zelena linija" 0800-085-085 na koju građani mogu da se obrate i prijave stare električne i elektronske uređaje u svom okruženju na teritoriji cele Srbije. U roku od 24 časa ti uređaji se preuzimaju, besplatno odvoze i potpuno bezbedno prerađuju. Milenković je najavio da će fabriku otvoriti ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović. U Evropi se po stanovniku obradi četiri kilograma električnog i elektronskog otpada godišnje, dok je u Srbiji taj iznos deset puta manji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;