INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Budućnost grada Arilje je u obnovljivim izvorima energije

14.09.2012. | Yu Build Srbija

Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović, bio je jedan od učesnika radnog sastanka u Novoj Varoši sa ministarkom energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zoranom Mihailović koji je održan 7. septembra. Tema sastanka je bila razvoj postrojenja za dobijanje energije iz obnovljivih izvora, prvenstveno iz biomase i hidropotencijala.

Na sastanku su razmatrani projekti koje će opština Arilje 21. septembra predstaviti u Nišu domaćim i međunarodnim investitorima, a razgovaralo se i o intenziviranju međuopštinske saradnje i zajedničkog nastupa u pogledu otvaranja regionalnih centara za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, stoji na sajtu ove opštine. Tom prilikom predsednik opštine Zoran Todorović je istakao da je jedan od prioriteta razvoja opštine Arilje iskorišćavanje prirodnih resursa prvenstveno u pogledu mini hidroelektrana i biomase.

Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine je rekla da Srbija nema dovoljno struje i da će Ministarstvo na čijem je ona čelu i nova Vlada na svaki način podržati ozbiljne investitore u toj oblasti, posebno zainteresovane za ulaganje u obnovljive izvore energije. Ministarka Zorana Mihailović je u razgovoru sa predsednikom opštine Zoranom Todorovićem istakla spremnost da ministarstvo energetike, razvoja i životne sredine i ona sa svojim timom izađu u susret svim projektnim planovima i predlozima koje opština Arilje u saradnji sa drugim opštinama bude uradila.

Treba reći da je projektni tim opštine Arilje na čelu sa pomoćnikom predsednika opštine Milanom Stevanovićem, pripremio predloge projekata koji će biti prezentovani 2. septembra na konferenciji stranih investitora za obnovljive izvore energije. Razgovarajući o projektu i njegovoj primeni, gospodin Stevanović je rekao da postrojenja na biomasu koja se danas rade služe jednim delom za proizvodnju biogasa i električne energije, a drugim delom za proizvodnju toplote koja se u razvijenim zemljama najčešće koristi za grejanje centralnog sistema, a nalazi i široku primenu u poljoprivrednoj proizvodnji u staklenicima.

"To je skupa investicija koja se isplati u periodu od 4 do 5 godina. Pitanje energetske efikasnosti je pitanje budućnosti i opstanka opština. One opštine koje to pre budu shvatile, tim bolje po njih. Naša želja je da iskoristimo sirovinu koju imamo, da se kod nas prerađuje i da dobijemo energiju iz otpada. Mi želimo da Arilje kao propagator razvoja bude u koraku sa svim tim dešavanjima, pa čak i barjaktar razvoja opština u regionu." - izjavio je Stevanović.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;