IZOLACIJA-468X60-BANNER

BiH: Potpisan ugovor o istraživanju geotermalne energije

13.09.2012. | capital.ba

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović i predstavnik islandske kompanije “Manvit” Borislav Petrović potpisali su danas ugovor o realizaciji projekta istraživanja geotermalne energije na području grada.

Ističući značaj ovog projekta, Davidović je rekao da postoje indikacije da u banjalučkoj regiji postoje geotermalne vode, ali da je za sada nepoznato koje količine i temperature.

On je podsetio da ranija istraživanja nisu dala saznanja u kojoj meri postoje te vode i da li je ekonomski isplativa eksploatacija.

“Firma `Manvit` je od Vlade Republike Srpske dobila koncesiju za istraživanje geotermalne energije i prihvatili su da istraživanja obave bez finansijskog učešća Banjaluke, odnosno o svom trošku”, naglasio je Davidović.

On je dodao da se od Banjaluke zahteva samo da obezbedi kancelarije za stručnjake koji će raditi na projektu, da bude spona sa institucijama Srpske i da pomogne u bržem i lakšem obavljanju potrebnih poslova.

Gradonačelnik Banjaluke istakao je da će nakon završetka pripremnih radnji početi istraživanja, te izrazio uverenje da će već za dve godine biti poznati rezultati da li postoje geotermalne vode u Banjaluci.

“Ako rezultat istraživanja bude pozitivan, odnosno pokaže da postoje geotermalne vode i da ih je ekonomski isplativo eksploatisati, onda će uslediti ponovo javni poziv za koncesiju za eksploataciju”, rekao je Davidović i dodao da će firma “Manvit” u tom procesu imati prednost.

Davidović je podsetio da je Skupština grada 2011. godine donela odluku o prihvatanju projekta istraživanja geotermalne energije na području ove lokalne zajednice.

Predstavnik islandske kompanije “Manvit” i direktor banjalučkog “Manvita” Borislav Petrović rekao je da postoje pretpostavke gde se može raditi istraživanje, kao što su mesta gde postoje površinski izvori tople vode.

On je najavio da će za mesec dana doći inženjeri sa Islanda i izrazio nadu da će naći toplu vodu i da će posao pozitivno biti završen.

Petrović je zahvalio Banjaluci i Vladi Srpske što su prepoznali ovaj projekat kao značajan za grad.

Prema procenama, preduzeće “Manvit” će u istraživanja geotermalne energije na području Banjaluke izdvojiti 1-2 miliona evra, a ukoliko ne dobije koncesiju na eksploataciju, uložena sredstva će mu vratiti koncesionar koji će vršiti eksploataciju.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


IZOLACIJA-300X250-BANNER
BAUDER-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...