Počela rekonstrukcija dvorca Đunđerski

13.09.2012. | Večernje novosti

Pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina u Čelarevu je započela rekonstrukcija dvorca Dunđerski. Ovaj velelepni objekat zatvoren je za posete 2002. godine, od kada se čeka intervencija restauratora i građevinaca. Napokon, Zavod je ove godine za ulaganje u dvorac obezbedio nešto više od šest miliona dinara, tako da će se organizovati dosad najzamašniji sanacioni radovi.

Planirano je da se sprovede potpuna sanacija fasade, kojoj će biti vraćen autentični izgled, kao i široko kameno stepenište u prilaznoj zoni i međuspratna tavanica. Slavica Vujović, arhitekta i savetnik u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture, naglašava da je to prioritetno, ali ozbiljni zahvati biće preduzeti i u enterijeru.

- Bočne prostorije i prelepa svečana sala biće pripremljene za finalne radove - kaže Slavica Vujović i dodaje da je na ovom važnom poslu angažovana iskusna ekipa, koja garantuje da će se za koji mesec dvorac pokazati u starom sjaju. Ona naglašava da je prošle godine organizovana prva faza popravke krova, jer je voda prodirala u unutrašnjost, a lopovi su odneli brave, oluke, lustere... Dvorac nije imao čuvara i tako napušten bio je mesto gde su se okupljali lokalni vandali, pijanci i narkomani.

Dvorac bi mogao da donosi prihode, smatra Vujović, a ovako zatvoren, samo pravi troškove.

- Na prste jedne ruke mogu se izbrojati tako lepi i vredni objekti naše kulture i valjalo bi da ovaj obavezno bude otvoren za posete. Posebno je važno da tu dolaze studenti i đaci. Važno je i pitanje kako će biti opremljen, o svemu tome treba da odluče kompetentni stručnjaci, a treba da ih čuju i u lokalnoj samoupravi i mesnoj zajednici, koje treba uključiti u razgovore - podvlači Slavica Vujović.

Ovde je od 1968. godine bila stalna izložba starog stilskog nameštaja izuzetne vrednosti, ali je pre nekoliko godina, zbog opasnosti da bude devastirana, preneta u dvorac Dunđerski u Kulpinu.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 21.01.2021.
Sve je to lepo, ali ne rešava uzrok nego po...
mile 20.01.2021.
Na slici mnogo lepo izgleda.
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...