INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Restauracija sakralnog kompleksa smederevske tvrđave

14.08.2012. | Beta

Foto: Smederevska tvrđava - utvrđenje,  Aleksandar Brenđan

U smederevskoj tvrđavi je počela restauracija sakralnog kompleksa, otkrivenog pre više od 30 godina. Ubrzo po otkrivanju kompleksa počela su šestogodišnja istraživanja, ali nije bilo novca da bi se započeto i okončalo.

Radovi se obavljaju uz finansijsku potporu Ministarstva kulture i gradske uprave, a pod nadzorom arhitekte Jasmine Popović-Rusimović iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Do pre nekoliko godina nikakvih radova nije bilo na lokalitetu. Zidovi su teško oštećeni mrazom, vodom, vegetacijom"- navela je arhitekta Popović-Rusimović u razgovoru za agenciju Beta.

"Tada smo očistili zidove od vegetacije, a prošle godine Ministarstvo kulture izdvojilo je pet miliona dinara i pridružila se gradska uprava sa dva miliona dinara, tako da smo sada počeli radove na restauraciji i konzervaciji sakralnog objekta" rekla je Popović-Rusimović.

Od polovine prošlog veka povremeno se u okviru smederevske tvrđave na prostoru od 11 hektara tragalo za ostacima sakralnog kompleksa većih dimenzija.

Jasmina Popović- Rusimović navela je da neki stručnjaci smatraju da jeste nađen taj kompleks, a pojedini stručnjaci smatraju da nije. Međutim, satelitsko snimanje do tri metra dubine nije dalo dokaze da takav objekat postoji.
.

Presuda zbog propuštanja Višeg Suda u Beogradu od 29.05.2020. god.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;