IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nova perspektiva urbanog dizajna

23.07.2012. | Gradjevinarstvo.rs


Na niškom Građevinsko - arhitektonskom fakultetu u toku je internacionalni letnji studio pod nazivom "Vraćanje javnog prostora u upotrebno stanje: Nova perspektiva urbanog dizajna" koji za cilj ima da predstavi najsavremenije primere urbane obnove u domenu javnih prostora u cilju poboljšanja obrazovanja studenata.

Centralna tema letnjeg kursa su problemi u ogranizaciji, uređenju i upravljanju urbanim javnim prostorima, koji su sve više na meti tržišno orijentisanog razvoja grada.

Letnji studio je dvonedeljni program koji je počeo 16. a trajaće do 27. jula, a okupio je 30 studenata arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i srodnih disciplina, koji studiraju u Srbiji i inostranstvu. Studijski rad, seminari, diskusije i kolaborativne radionice vode mladi profesionalci iz Srbije, Mađarske, Švedske i Indije, a u planu su i gostujuće skajp prezentacije sa kolegama iz Skandinavije, Azije i Kanade.

- "Centralna tema letnjeg kursa su problemi u organizaciji, uređenju i upravljanju urbanim javnim prostorima, koji su sve više na meti tržišno orijentisanog razvoja gradova. Broj javnih prostoa koji ne zahtevaju novčanu investiciju za upotrebu je sve manji. Ovakva transformacija javnih prostora dovodi u pitanje njegovu demokratičnost i pravo na upotrebu. Nameće se očigledna potreba da savremena poraksa urbanog dizajna treba da bude repozicionirana u cilju da obezbedi da savremeni gradovi budu dostupni široj populaciji umesto da stoje na usluzi lokalnim ekonomskim trendovima i služe kao alat za uspostavljanje pozitivne ekonomske klime" - objašnjava prof. dr Ljiljana Vasilevska, prodekan za nastavu za studijske programe iz oblasti arhitekture na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu i dodaje:

- "U tom smislu glavni cilj ovog studija je da kreira novu istraživačko-projektantsku platformu, baziranu na saradnji i komunikaciji sa istraživačima i praktičarima iz regiona i šire, i stvori novu perspektivu u procesu urbanog dizajna u cilju doprinosa većoj istraživačkoj raznovrsnosti u okviru profesije i unapredi planiranje i praksu urbanog dizajna u Srbiji."

Studenti kroz ovaj program imaju priliku da se suoče sa savremenim izazovima vezanim za problematiku urbanih javnih prostora. Primeri iz teorije i prakse iz sveta pomoći će u nalaženju novih rešenja i sugestija za poboljšanje kvaliteta javnih prostora u području užeg centra Niša. Letnji Studio, prema rečima organizatora, prevazilazi konvencionalni model arhitektonskog obrazovanja i baziran je na predavanjima i kritikama u procesu projektovanja.

- "Tema urbanizacije javnog prostora goruća je tema i oko nje se u svetu već desetak godina vode debate. Kako ona nije deo redovnog programa na fakultetima, bila je logičan izbor za ovaj vid neformalnog obrazovanja - kaže inicijator i glavni organizator kursa Petar Vranić."

Jedan od doprinosa ovog letnjeg kursa je da će sa novim planerskim perspektivama nove generacije dizajnera biti spremnije da razumeju kompleksnu problematiku u razvoju Niša u kontekstu savremenih pravaca urbanog dizajna i predstave ideje za dugoročnu urbanu održivost i na taj način poboljšaju kvalitet javnih prostora i doprinesu boljem kvalitetu života svih građana.

Letnji kurs organizuje se u saradnji sa Katedrom za prostorno planiranje i urbanizam GAF-a iz Niša, a uz podršku LEDIB Kuće Klastera.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;