Ekolozi grade kuću od slame u Krivaji

20.07.2012. | RTV

Učesnici ekološkog kampa "Krivaja 2012" u Krivaji kraj Bačke Topole počeli su izgradnju kuće od slame, koja bi u narednih dvadeset dana trebalo da se završi. Investicija je vredna 146.000 dinara, od kojih je Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada obezbedio 60.000 dinara, a prirodni materijal za izgradnju etno kuće - slamu, drvo i zemlju, Poljoprivredno gazdinstvo "Krivaja".

Time je omogućen početak realizacije diplomskog rada Marinka Velimira, sada inženjera zaštite životne sredine koji predviđa izgradnju etno sela, rečeno je u tom Ekološkom društvu.

Ove godine 25 ekologa iz Vojvodine u dve smene gradiće kuću od slame površine 60 metara kvadratnih za koju su do sada postavljeni temelji, a ovih dana će biti i drvena konstrukcija.

U kampu se radi od ujutru do uveče da bi radovi bili gotovi do 7. avgusta, do kada kamp traje.

Projektom Etno sela, koje bi se nalazilo na površini od jednog hektara sa brvnarom, kućom od zemlje i slame, biogeneratorom za proizvodnju struje, bunarom, objektima za uzgoj živine i stoke i baštama za organsku proizvodnju, konkuriše se i za sredstva kod međunarodnih ekoloških organizacija, kažu u “Hrastu”.

Zamisao je da se po ugledu na Bačku Topolu, započne izgradnja etno sela a po projektu mladog inženjera i u još nekim vojvođanskim mestima.

Suorganizator Eko kampa Krivaja je ekološko društvo "Zeleni skok" iz Novog Sada .

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...