Pomoć školama u Vojvodini za korišćenje otpadne biomase

04.07.2012. | E-kapija

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković potpisao je 2. jula, u Vladi Vojvodine, ugovore o korišćenju otpadne biomase u energetske svrhe sa predstavnicima devet osnovnih i srednjih škola u Vojvodini.

Ukupna vrednost ugovora je sedam miliona dinara. Sredstva su dobile osnovne škole: "Miloš Crnjanski" Srpski Itebej - istureno odeljenje Hetin, "Jovan Popović" Sremska Mitrovica, odeljenje u Velikim Radincima, "Slobodan Bajić Paja" Sremska Mitrovica, odeljenje u Ležimiru, "Bratstvo Jedinstvo" Kucura, "Branko Radičević" Kuzmin, "Kosta Stamenković" Srpski Miletić,"Moša Pijade" Debeljača, "Žarko Zrenjanin" Obrovac, te srednja Poljoprivredna škola u Somboru.

Sekretar Striković je podsetio da su bespovratna sredstva dodeljena na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata pod nazivom "Korišćenje svih vidova čvrste otpadne biomase (poljoprivredne, drvne ili pelete i brikete) u energetske svrhe u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini, koje su budžetski korisnici i koje nemaju drugih mogućnosti za rešavanje problema grejanja", a biće korišćena za nabavku i montažu novih postrojenja, odnosno adaptaciju ili sanaciju postojećih dotrajalih kotlovskih postrojenja za grejanje. Striković je istakao da je ovo jedan od tri konkursa koje je ovaj Sekretarijat raspisao tokom godine i pozvao zainteresovane da sa svojim projektima i studijama iz oblasti energetske efikasnosti učestvuju na narednim konkursima, što je interesantno upravo školama.

Govoreći o dosadašnjoj pomoći Sekretarijata za primenu solarnih kolektora, Striković je naveo da svi srednjoškolski domovi u Vojvodini imaju sistem korišćenja tople protočne vode putem ovih uređaja, kao i nekoliko sportskih hala, bolnica i banja. Naveo je i značaj uvođenja monitoringa na način korišćenja ovih sredstava.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?