Pomoć školama u Vojvodini za korišćenje otpadne biomase

04.07.2012. | E-kapija

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine Radoslav Striković potpisao je 2. jula, u Vladi Vojvodine, ugovore o korišćenju otpadne biomase u energetske svrhe sa predstavnicima devet osnovnih i srednjih škola u Vojvodini.

Ukupna vrednost ugovora je sedam miliona dinara. Sredstva su dobile osnovne škole: "Miloš Crnjanski" Srpski Itebej - istureno odeljenje Hetin, "Jovan Popović" Sremska Mitrovica, odeljenje u Velikim Radincima, "Slobodan Bajić Paja" Sremska Mitrovica, odeljenje u Ležimiru, "Bratstvo Jedinstvo" Kucura, "Branko Radičević" Kuzmin, "Kosta Stamenković" Srpski Miletić,"Moša Pijade" Debeljača, "Žarko Zrenjanin" Obrovac, te srednja Poljoprivredna škola u Somboru.

Sekretar Striković je podsetio da su bespovratna sredstva dodeljena na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata pod nazivom "Korišćenje svih vidova čvrste otpadne biomase (poljoprivredne, drvne ili pelete i brikete) u energetske svrhe u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini, koje su budžetski korisnici i koje nemaju drugih mogućnosti za rešavanje problema grejanja", a biće korišćena za nabavku i montažu novih postrojenja, odnosno adaptaciju ili sanaciju postojećih dotrajalih kotlovskih postrojenja za grejanje. Striković je istakao da je ovo jedan od tri konkursa koje je ovaj Sekretarijat raspisao tokom godine i pozvao zainteresovane da sa svojim projektima i studijama iz oblasti energetske efikasnosti učestvuju na narednim konkursima, što je interesantno upravo školama.

Govoreći o dosadašnjoj pomoći Sekretarijata za primenu solarnih kolektora, Striković je naveo da svi srednjoškolski domovi u Vojvodini imaju sistem korišćenja tople protočne vode putem ovih uređaja, kao i nekoliko sportskih hala, bolnica i banja. Naveo je i značaj uvođenja monitoringa na način korišćenja ovih sredstava.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...