INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Slovenci zainteresovani za izgradnju hidroelektrana u Sandžaku

02.07.2012. | Večernje novosti

Začetnici ozbiljnijeg korištenja obnovljive energije u Sandžaku izgleda će biti Slovenci. Predsednik Gradske skupštine Fuad Baćićanin, zamenik gradonačelnika Ahmedin Škrijelj i član Gradskog veća Muamer Smailbegović, razgovarali su sa delegacijom "Elektro-Maribora" i firme "Oven" iz Slovenije o mogućnostima izgradnje hidroelektrana u Sandžaku i eventualnim ulaganjima Slovenaca u izgradnju manjih hidroelektrana u ovom kraju.

Posetu Slovenaca, prilikom koje su obišli značajnije vodotoke i ustanovili mogućnosti za izgradnju vetrogeneratora i postavljanje solarnih panela, organizovala je Sandžačka kuća u Briselu. Konstatovali su ogromne mogućnosti za proizvodnju obnovljive energije i istakli da će uskoro ponovo doći u Novi Pazar kako bi sa Gradskom upravom dogovorili detalje o početku izgradnje bar jedne hidroelektrane u ovom kraju.

Na Smolućkoj reci kod Tutina nedavno je završena jedna od ovakvih hidroelektrana, u obližnjoj Raški, u svojoj hidroelektrani - potočari, inženjer Radoje Radojković, duže od 10 godina proizvodi struju koju isporučuje EPS-u, a u međuvremenu u ovom kraju je izgrađeno još nekoliko mini - hidroelektrana, a interesovanje investitora je veliko u celom kraju.

- Opština Tutin raspolaže izvanrednim preduslovima za proizvodnju struje uz pomoć vode, vetra i sunca. Planirali smo izgradnju 30 vetrenjača i više od 50 hidroelektrana, vetrenjača na brdu Gradac u selu Leskova na Pešteru, u koju je uloženo više od milion evra (sandžačko-slovenačka investicija firme "Hidro-vint") već radi i proizvodi 500 kilovata dnevno, pošto su uslovi idealni. Postoji veliko interesovanje domaćih i stranih investitora bar za još desetak vetrenjača, ali problem je u papirologiji, "otkupu" struje i slabim prenosnim sistemima koji usporavaju uključenje u sistem Elektroprivrede Srbije - kaže Bajro Gegić, doskorašnji predsednik SO Tutin, a sada poslanik u Skupštini Srbije.

- Prema studiji Instituta "Nikola Tesla", Novi Pazar i Tutin su najnesigurniji u napajanju električnom energijom. Izgradnjom malih hidroelektrana i iskorišćenjem ogromnih potencijala za proizvodnju obnovljive energije najbrže i najjeftinije bi rešili ovaj problem - kaže Fuad Baćićanin, predsednik Gradske skupštine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;