PRIJAVA-468X60-BANNER

U Lazarevcu naredne godine počinje izgradnja 200 stanova

25.06.2012. | Politika

U lazarevačkom "Rasadniku" sledeće godine PD "Kolubara" trebalo bi da gradi 70 stanova. Do izgleda naselja došlo se konkursom, a prvu nagradu osvojio je tim arhitekata iz studija "React".

Pet zgrada sa 70 stanova, podzemnim garažama, lokalima, zelenim površinama, terenima za sport osmislile su arhitekte iz studija "React", dobitnici prve nagrade na konkursu za idejno urbanističko - arhitektonsko rešenje kolektivnog stanovanja u naselju "Rasadnik" u Lazarevcu. To će biti prva od tri faze izgradnje kompleksa koji se prostire na parceli od 9.730 kvadratnih metara u kome je planirano oko 200 stanova. Prva faza gradnje trebalo bi da počne sledeće godine, a stanovi su namenjeni porodicama koje su zbog eksproprijacije zemljišta za proširivanje kopova u rudarskom basenu "Kolubara" ostale bez domaćinstva.

Grozdana Šišović, arhitekta i vođa tima koji je osvojio prvu nagradu na konkursu kaže da su objekti projektovani tako da čine cečine koje mogu nezavisno da se zidaju.

- Dozvoljena spratnost u kompleksu bila je tri sprata i potkrovlje, ali neke zgrade smo projektovali da budu niže jer se tako bolje uklapaju u okruženje koje čine porodične kuće. Prema strukturi, stanovi neće biti socijalni jer su predviđene i veće kvadrature. U prizemlju je poslovni prostor i stanovi za osobe sa posebnim potrebama. Osim podzemnih garaža, biće sagrađen i natkriveni parking u suterenu - objašnjava Šišovićeva.

Pobedničko rešenje trebalo bi da posluži za razradu projektne dokumentacije koja će biti poverena projektnom birou, investitora PD RB "Kolubara".

- Izrada glavnog projekta počeće sledećeg meseca. Nadamo se da ćemo za prvu fazu dozvole dobiti za šest meseci i još ne znamo kolika je vrednost projekta. Za drugu i treću fazu ako "Kolubara" ne bude imala interesa da gradi ponudiće opštini ili nekom drugom investitoru. Ali to ne bi trebalo da bude privatnik - kaže Ivana Milinković, predstavnica investitora.

"Kolubara" je i ranije gradila stanove, ali ovo je prvi put da konkursom bira najbolje rešenje za stambeni kompleks.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;