IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Srbija organizovala poseban skup na samitu u Riju

22.06.2012. | Tanjug

Srbija je u okviru samita UN u Rio de Žaneiru, organizovala poseban skup posvećen zelenoj ekonomiji i održivom razvoju u jadransko-jonskom regionu koji je otvorio predsednik Tomislav Nikolić, a zajedno su predsedavali ministri životne sredine Srbije i Slovenije, Oliver Dulić i Franc Bogovič.

„Srbija će biti jedna od zemalja koje će ta sredstva koristiti da unapredi razvoj, investicije u zaštitu životne sredine, pre svega u zaštitu voda, industriju reciklaže i upravljanja otpadom", rekao je Dulić Tanjugu u Riju.

Po Dulićevim rečima, završni akt - koji je na otvaranju Samita generalni sekretar UN Ban Ki-mun označio kao „istorijski" - biće „platforma zaštite životne sredine i održivog razvoja u narednih 10 godina".

Srbija je na samitu predstavila potencijale i mogućnosti da se u nekoliko narednih godina u „zelenoj ekonomiji" otvori 50.000 radnih mesta. „Prezentovali smo zelenu ekonomiju u Srbiji - oblasti obnovljivih izvora energije, reciklaže i upravljanja otpadom, održive poljoprivrede i turizma, proizvodnju organske hrane", kazao je Dulić, ističući da je u ovim oblastima samo u poslednje dve godine uposleno skoro 10.000 ljudi. Dulić ističe da je Srbija „prepoznata kao zemlja koja je u potpunosti implementirala mogućnosti zelene ekonomije" i kao „primer kako zemlje u svetu treba da razvijaju zelenu ekonomiju". Ministar životne sredine nada se da će „zelena ekonomija" - koja je, kako kaže, postala izraz tokom srpskog predsedavanja Programom UN za životnu sredinu (UNEP) - postati jedan od projekata za koji će se zalagati UN narednih godina.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;