INFONET-468X60-BANNER

Godišnjica izgradnje Andrićgrada

12.06.2012. | Večernje novosti

Krajem ovog meseca, tačnije 28. juna, navršiće se tačno godinu dana otkako je poznati srpski režiser Emir Kusturica počeo sa gradnjom Andrićgrada u Višegradu. Od tada pa do danas ovo veliko gradilište posetio je veliki broj zvaničnika Republike Srpske i Srbije koji su prilikom svake posete bili iznenađeni brzinom gradnje i napretkom radova.

Samo u toku prošle godine izgrađeno je više nego što je prvobitno bilo planirano prvom fazom gradnje, a do sada je pod krov stavljeno oko 11.000 kvadrata. Na objektima koji su već izgrađeni završeno je postavljanje izolacije i armaturnih mreža, pa se uveliko počelo sa zidanjem hercegovačkim kamenom.

Govoreći o sadržajima u glavnoj ulici gde će biti korzo, Kusturica kaže da ona spaja dva perioda, fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.

- Na ulazu se karavan saraj susreće sa vizantijskim dvorom, a u nastavku će biti ono što je mogla da izgradi Austrija a nije, kao što ni Otomanska imperija nije izgradila ono što je trebalo da gradi. Na kraju, prema glavnom trgu koji predstavlja neku vrstu klasicizma, a koji je trebalo da nastane za vreme kraljevine između dva svetska rata, razvijaće se ulica sa delovima renesanse - objasnio je nedavno Kusturica u Višegradu.

Kad su u pitanju stilovi gradnje i različite vrste kamena za objekte u ovom kompleksu Kusturica kaže da je to sve, uglavnom, renesansa.

- Kamen smo pažljivo odabrali uz pomoć oca Save, igumana manastira Tvrdoš i vladike Grigorija i tako smo uspeli da dođemo do najfinijeg kamena sa starih kuća u Hercegovini, što upotpunjuje koncept i ideju o starim građevinama u Andrićgradu - izjavio je Kusturica. Kako je ranije najavljeno, sve kuće do avgusta ove godine trebalo bi da budu obložene kamenom.

U Andrićgradu će se nalaziti šest trgova, jer su oni glavna karakteristika srednjeg veka i na njima se odvijao život.

- Na jednom od tih šest trgova nalaziće se i gradska pijaca, ali ne straćara, već ozbiljna pijaca, koju će zatvarati gradska kuća, hotel i zgrada preduzeća "HE na Drini" - objasnio je Kusturica.

Do sada je završen Andrićev institut, a uskoro će biti završena i zgrada opštinske administracije.

Povezane vesti:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;