INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pet miliona evra za "pametniji" voždovački trafo

01.06.2012. | Politika

Minule zime oboren je rekord u potrošnji struje u prestonici, što je jedan od razloga da „Elektrodistribucija Beograd” ove godine ranije nego ikad punom parom krene u remonte vremešnih trafo postrojenja, ali i u redovno održavanje oko 400 novih trafoa, koji su „nikli” u poslednje dve godine.

Do nove grejne sezone monteri i električari EDB-a moraju da pregledaju i po potrebi saniraju 16.592 kilometra kablova i 6.453 trafo stanice. Udarni posao je obnova jednog od najjačih EDB-ovih visokonaponskih trafo postrojenja „Beograd 13” na Voždovcu, ali i preuređenje nešto slabijih visokonaponskih trafoa u Surčinu i Novom Beogradu.

Remont voždovačkog postrojenja koštaće pet miliona evra. Tim ulaganjem obezbedićemo snabdevanje čitavog novog naselja „4. jul”, pa i više od toga. Za trafoe „Surčin” i „Novi Beograd 1” moraćemo da izdvojimo po milion evra. Problem je što je većina trafo stanica starija od četiri decenije, pa „krpljenje” više nije dovoljno, već pored njih moramo da gradimo potpuno nova postrojenja – objasnio je Stevan Milićević, generalni direktor EDB-a.

Zub vremena je dotakao i moćnom trafou u Ulici vojvode Stepe 422, koji strujom snabdeva čitav Voždovac. Zato mu od marta EDB-ovci, zajedno sa kolegama iz „Elektroizgradnje”, u potpunosti menjaju izgled. Dok je nekadašnji trafo zauzimao dvorište i dva sprata površine 600 kvadrata, čitav novi sistem, pri tom gotovo dvostruko jači, smešten je u dvorište i prizemlje. Na mesto 40 starih strujnih ćelija uspelo je da stane 58 manjih, a savremenijih.

Početkom naredne grejne sezone uznapredovaće i način prenosa informacija, pa će se svi podaci o voždovačkoj struji u centar na Slaviji umesto radio talasima odašiljati dži-pi-esom. Od ove trafo stanice savremenija je samo ona u američkoj ambasadi i još jedna na Karaburmi, objasnio je Duško Teofilovski, poslovođa u „Elektroizgradnji” i jedan od glavnih rukovodilaca projekta obnove.

Narednih dana radnike EDB-a i „Elektroizgradnje” tek čeka glavna obnova – zamena „srca trafoa”, odnosno dva moćna transformatora iz 1975. godine koja se nalaze u dvorištu. Na njihovo mesto doći će dva nova, za trećinu jača, a pored njih nekoliko metara visokim porcelanskim prekidačima i rastavljačima električne energije i ostalim „asesoarom” biće iznova „zasejano” polje površine veće od 1.000 kvadrata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;