Najsavremenija oprema i tehnologija za obnovljive izvore energije do 2. juna izložena u Srbobranu

30.05.2012. | Dnevnik

U Srbobranu će od sutra pa do 2. juna biti izložena u svetu nasavremenija oprema i tehnologija za obnovljive izvore energije. Prvi put u Srbiji moći ćemo da vidimo, recimo, mobilnu mašinu za peletiranje sena i slame, kao i kotlove za sagorevanje peleta, toplotne pumpe, solarne panele kojima može da se proizvodi toplota ali i električna energija...

Izložbu organizuje kompanija "Pediment" zajedno sa partnerima iz Nemačke ("Peter Tems") i Srbije ("Trgoauto" i "Sečom"). Sve će se dešavati u objektima "Trgoauto logistike", na putu Srbobran - Feketić, odnosno na Salašu 126.

Sutra u podne biće organizovana i panel diskusija na temu "Obnovljivi izvori energije u jugoistočnoj Evropi - staus, mogućnosti i izazovi". Na demonstraciju u Srbobranu, inače, pozvane su firme koje proizvode opremu poslednje generacije. Recimo, mobilna peletizerka za slamu i seno, kapaciteta tonu na sat, još uvek je revolucionarni projekt. Na njemu su radile nemačke firme da bi optimizovale celu ekonomiju lanca snabdevanja finalnim proizvodima, a to su ili pelete od slame i sena koji mogu da služe kao gorivo ili stočna hrana, ili energija koja se od njih može proizvesti.

- Prezentacija i demonstrativna izložba u Srbobranu je pokušaj da komercijalizujemo potencijal poljoprivrede s drugom generacijom proizvoda koji se mogu koristiti u proizvodnji energije, a da se znatno smanji početna investicija u proizvodno postrojenje - ukazuju organizatori.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?