INFONET-468X60-BANNER

Termoelektrana "Nikola Tesla A" postaje turistička atrakcija

22.05.2012. | Večernje novosti

Najveća termoelektrana jugoistočne Evrope, termoelektrana "Nikola Tesla A", uskoro će postati jedna od najzanimljivijih turističkih atrakcija Beograda.

Prateći svetske trendove menadžeri TE u Obrenovcu odlučili su da poput najvećih svetskih industrijskih postrojenja otvore kapije i svima koje to zanima pokažu kako se pravi - struja.

"Industrijski turizam u svetu zarađuje milione, jer ljude izuzetno zanima kako rade velika postrojenja. Mi smo najveća termoelektrana na Balkanu, zanimljiviji smo i od Diznilenda!", kaže Đorđi Biljanovski, zamenik direktora TE "Nikola Tesla" u Obrenovcu.

Posetioci će u holu moći da vide maketu termoelektrane, pogledaju film, uzmu flajere i brošure, osveže se i porazgovaraju sa stručnjacima. Zatim će dobijati bele, zelene ili crvene bedževe, kojim će moći, u zavisnosti od interesovanja, da vide određene delove elektrane. Posete će trajati od 30 minuta do dva časa, a svi će dobiti panoramsko razgledanje elektrane.

"Oni koji žele da uđu u postrojenje moraće da odslušaju predavanje o bezbednosti, uzmu bedž i naočare, pa u pratnji krenu u proizvodni pogon", objašnjava Biljanovski.

On dodaje da "ne postoji ograničenje godina, primaćemo i vrtiće, a program će biti prilagođen uzrastu. Najmlađe će sigurno najviše zanimati železnički transport, specijalne lokomotive kojima ne upravljaju mašinovođe, 'ćira' na uskom koloseku i vagoni kojima se otvara dno iz kojem ispada ugalj. Nećemo naplaćivati ulaz, jer nam je cilj da promovišemo tehniku i motivišemo mlade da se okrenu obrazovanju koje će dovesti do razvoja Srbije".

Samo 17 kilometara uzvodno nalazi se i TENT B, pa će se u perspektivi praviti celodnevni izlet za industrijske turiste. Naime, posetioci će dolazi u Obrenovac i posle razgledanja ovog giganta, brodom će Savom ići do Tenta B.

Posetioci će moći da vide turbine koje proizvode struju, crveno dugme kojim bi se ugasila struja u pola Srbije, upravljačku stanicu, kao i mozak sistema, simulator, impozantan železnički sistem i peći u kojima gori ugalj.

I do sada je ovu termoelektranu godišnje posećivalo po 2.000 posetilaca. To su, uglavnom, bili đaci i studenti, ali i inženjeri iz inostranstva: Slovenije, Japana, Nemačke... Svi oni su, praktično, bili gosti, jer nisu plaćali ulaz, a dobijali su, čak, i ručak u fabričkoj menzi. Trenutno se, međutim, formira tim koji će biti spreman da primi i "obične" turiste, a biće izgrađena i specijalna ograda, info-pult na kojem će se dobijati bedževi, kao i prijemni hol.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;