Počela izgradnja gradske toplane u Loznici

18.05.2012. | Tanjug

Polaganjem kamena temeljca u Loznici je u četvrtak počela izgradnja nove gradske toplane koja će energijom snabdevati više od polovine stambenih i poslovnih prostora u tom gradu.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća (JKP) "Toplana" Milan Panić rekao je da je vrednost radova na izgradnji savremene toplane oko 148 miliona dinara.

Taj sistem će, dodao je Panić, u potpunosti zadovoljiti potrebe građana koji su se do sada grejanjem snabdevali iz firme "Dekotra", čije se usluge neće koristiti kada bude počelo da radi novo postrojenje koje će biti bezbedan i samostalan izvor toplotne energije.

U prvoj fazi izgradnje biće postavljena dva kotla snage po osam megavata, a zatim jedan motor sa gasnom turbinom snage jedan megavat, koji će proizvoditi električnu energiju, dok će u drugoj etapi da budu ugrađeni po još jedan takav kotao i generator, naveo je Panić.

Prema njegovim rečima, nova gradska toplana biće povezana na sistem za daljinski nadzor i upravljanje sa ostalim podstavnicama tog lozničkog JKP i na taj način će se uvek imati uvid u kvalitet i količinu proizvedene toplotne energije, koja će za korisnike biti jefitnija nego ranije.

On je rekao da je rok za završetak radova 91 kalendarski dan, nakon čega će se obaviti tehnička kontrola, da bi korišćenje tog postrojenja bilo odobreno i moglo da počne sa proizvodnjom toplotne energije na samom početku naredne sezone grejanja.

Na budućem postrojenju, koje će biti izgrađeno na placu većem od 40 ari koji je u vlasništvu lozničke "Toplane" u naselju Gradilište, biće uposleni novi radnici, istakao je Panić.

Povezane vesti:

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...