INFONET-468X60-BANNER

Obustavljena izgradnja kosih krovova u Novom Sadu

14.05.2012. | Dnevnik

Mada u Novom Sadu ima oko 800 objekata sa ravnim krovom, koji predstavljaju pravu noćnu moru za stanare, JKP "Stan" morao je da obustavi izgradnju kosih krovova zbog previsokih gradskih i republičkih taksi.

Kako kaže direktor ovog preduzeća Rajko Bojčić troškovi adaptacije ravnih krovova bili bi preveliki jer bi izgradnja krova za 400 kvadratnih metara stambenog prostora iznosila više od pet miliona dinara.

- Naša konačna računica pokazuje da bi samo proizvodna cena kvadratnog metra novog stana bila 860 evra, što bi "Stan" odvelo u gubitke jer ne bi bilo ni minimalne zarade. Visoki troškovi posledica su visokih taksi za gradsko građevinsko zemljište i naknade za skloništa - kazao je Bojčić.

Dodao je da preduzeće nije moglo da se uklopi u planiranu proizvodnu cenu od 670 evra po kvadratu, odnosno konačnu od 750 evra, sa kojom bi se izašlo pred potencijalne kupce. Napomenuo je da su u pitanju bili stanovi koje bi kupovali mladi naučnici, sportisti i višečlane porodice, pri čemu bi preduzeće ostvarilo minimalni profit.

- Da bi se program nastavio, mora da se promeni regulativa i uvedu stimulativne mere za investitore. Na gradskom nivou mora da se donese odluka o naknadi za gradsko zemljište koja bi se odnosila samo na nadogradnju ravnih krovova. Moraju se izmeniti zakonski propisi koji nalažu da je investitor dužan da plati dva odsto od vredosti građevinskih radova za JP "Skloništa"- objasnio je direktor "Stana" Bojčić.

Prema njegovim rečima, kosi krov je samo vrh ledenog brega jer se moraju uređivati i fasade i uvesti nova termoizolacija, ugraditi liftovi, obnoviti sistem grejanja, kao i kanalizaciona i vodovodna mreža. Sve to se mora regulisati jer će od 1. oktobra sve zgrade morati da imaju energetski pasoš, u kojem će pisati kategorija energetske efikasnosti. Energetska efikasnost obeležavaće se kategorijama A, B i C, gde C predstavlja najnižu prihvatljivu kategoriju. Svi objekti kojima će biti dodeljena niža kategorija, smatraće se energetski neefikasnim objektima, što će imati uticaja na formiranje cene stanova u budućnosti. Bojčić je upozorio da će se u zgradama obračunavati potrošena energija i da energetski neefikasni objekti mogu ući u blok tarifu, koja će biti veoma skupa.

- Poenta je da zgradu učinimo gotovo novom, sredimo je tako da bude dugovečna i kvalitetna i time učinimo život njenim stanarima boljim i kvalitetnijim - zaključio je Rajko Bojčić.

Zakon o vanrednim situacijama predviđa da investitori moraju da plate 2% od vrednosti građevinskih radova JP "Skloništa". Rukovodilac novosadske poslovnice ove firme Spasoje Sekulić kazao je da su to državni propisi i da se situacija ne može menjati.

- To je naknada državi koja se brine o skloništima i od tih sredstava će se kasnije proširivati kapaciteti tih skloništa. Dogradnjom se povećava broj stanara u zgradi, a skloništa imaju svoje limite - rekao je Sekulić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;