IZOLACIJA-468X60-BANNER

"Comico Oil" počinje izgradnju rafinerije u 2012. godini?

14.05.2012. | Tanjug

Gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević izjavio je da se u toku godine očekuje početak izgradnje rafinerije u koju će američki konzorcijum "Comico" uložiti 250 miliona dolara.

Gradonačelnik Umičević je naveo da će u rafineriji biti zaposleno oko 550 radnika dok će na poslovima izgradnje koja će trajati tri godine biti angažovano više od 2.000 radnika, što je, kako je rekao, perspektiva i za građevinsku operativu.

Krajem aprila u Smederevu je potpisan ugovor o izdavanju 113 hektara zemljišta u zakup na 99 godina kompaniji "Comico" za izgradnju rafinerije.

Umičević je naglasio da taj projekat ima veliki značaj za privredu i energetiku Srbije kao i da je to velika razvojna šansa za grad Smedevo jer će se pored otvaranja novih radnih mesta, u lokalnu kasu sliti značajna sredstva od zakupa i naknada za uređenje.

Kako je planirano, rafinerija će proizvoditi gorivo u skladu sa standardima Evropske unije i većina derivata biće namenjena izvozu. Odgovarajući na primedbe nekih energetskih stručnjaka da je 250 miliona dolara malo za izgradnju rafinerije, Umičević je objasnio da taj novac pokriva samo izgradnju rafinerije, ali ne opremu i tehnologiju.

- Ono što je najskuplje, sama tehnologija i proces može da dođe u zonu rafinerije za samo jedan dolar. Oprema dolazi kao investicioni ulog, ali ne kroz finansijski iznos, jer to ne gradi država Srbija. Stvar je investitora kako će pokazati cenu učesća, odnosno, kako će iskazati tu investiciju - rekao je Umičević.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da će Smederevo uskoro postati veliko gradilište i istakao da, pored već započetih investicija, ima dosta zaintresovanih investitora. Umičević je istakao da lokalne vlasti Smedereva razgovaraju o dolasku potencijalnih investitora iz Narodne Republike Kine koji bi izgradili nekoliko fabrika u tom gradu.

- Sa potencijalnim investitorima iz Kine pregovaramo o mogućnosti izgradnje tri fabrike, za sklapanje rashladnih uređaja, za proizvodnju pločica i za štampanje krojenih tekstila - objasnio je gradonačelnik Umičević.

Vezane vesti:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER
IZOLACIJA-300X250-BANNER
BINA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...
U Opštem delu Plana detaljne regulacije pro...