U subotu gotov pilon, konstrukciju dovoze helikopterom

04.05.2012. | 24 sata

U skladu sa nacrtom arhitekte idejnog projekta Mosta na Adi, na pilon će u subotu biti montiran njegov poslednji segment. To će biti urađeno u saradnji sa helikopterskom jedinicom Vojske Srbije, čiji piloti će podići i doneti konstrukciju na vrh pilona, gde će je bravari prihvatiti i učvrstiti.

Podizanje konstrukcije biće organizovano sa poligona Nastavnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova u Makišu, gde je element dovezen kamionom i istovaren pomoću dve dizalice.
 
Element će za završnu fazu montaže biti podignut pomoću helikoptera Vojske Srbije, a tokom trajanja operacije biće obustavljen saobraćaj na Mostu na Adi, kao i rečni saobraćaj na Savi.
 
Vrh pilona je kupastog oblika i napravljen je od nerđajućeg čelika. Visina konstrukcije je sedam metara, a izrađena je od osam cevi međusobno povezanih prstenovima na svaki metar. Element ima zaštićene servisne merdevine, pomoću kojih će se održavati elektrooprema na vrhu pilona, a donji deo konstrukcije će zavrtnjima biti spojen sa postojećim vrhom pilona.
 
Ovaj segment zaokružuje planirano arhitektonsko rešenje čitavog pilona, koji je postavljen na najvećem monolitnom temelju u mostogradnji Srbije. U temelj pilona je, na dubini od preko 30 metara, pobijeno 113 betonskih šipova, utrošeno je oko 1.300 tona armature i 16.370 kubnih metara betona.

Vezane vesti sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...