INFONET-468X60-BANNER

U subotu gotov pilon, konstrukciju dovoze helikopterom

04.05.2012. | 24 sata

U skladu sa nacrtom arhitekte idejnog projekta Mosta na Adi, na pilon će u subotu biti montiran njegov poslednji segment. To će biti urađeno u saradnji sa helikopterskom jedinicom Vojske Srbije, čiji piloti će podići i doneti konstrukciju na vrh pilona, gde će je bravari prihvatiti i učvrstiti.

Podizanje konstrukcije biće organizovano sa poligona Nastavnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova u Makišu, gde je element dovezen kamionom i istovaren pomoću dve dizalice.
 
Element će za završnu fazu montaže biti podignut pomoću helikoptera Vojske Srbije, a tokom trajanja operacije biće obustavljen saobraćaj na Mostu na Adi, kao i rečni saobraćaj na Savi.
 
Vrh pilona je kupastog oblika i napravljen je od nerđajućeg čelika. Visina konstrukcije je sedam metara, a izrađena je od osam cevi međusobno povezanih prstenovima na svaki metar. Element ima zaštićene servisne merdevine, pomoću kojih će se održavati elektrooprema na vrhu pilona, a donji deo konstrukcije će zavrtnjima biti spojen sa postojećim vrhom pilona.
 
Ovaj segment zaokružuje planirano arhitektonsko rešenje čitavog pilona, koji je postavljen na najvećem monolitnom temelju u mostogradnji Srbije. U temelj pilona je, na dubini od preko 30 metara, pobijeno 113 betonskih šipova, utrošeno je oko 1.300 tona armature i 16.370 kubnih metara betona.

Vezane vesti sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;