INFONET-468X60-BANNER

Najmodernije opremljen tunel u Srbiji pušten u funkciju

04.05.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Konzorcijum koji čine Elso projekt i Javna razsvetljava iz Ljubljane (JRL), kooperant Energoprojekta iz Beograda, završio je u predviđenom roku sve radove na ugradnji kompletnih elektromašinskih instalacija u tunelu Straževica, kao i spajanje na elektronapojnu mrežu jednog od  prvih osvetljenih i u potpunosti opremljenih tunela po standardima EU na autoputevima u Srbiji, koji su juče svečano pustile u eksploataciju visoke zvanice iz političkog života Srbije. U prisustvu direktora JRL-a, Stanka Furlana bio je i ambasador Slovenije u Srbiji, njegove ekselencije g. Franc But.

Oprema i radovi u vrednosti od skoro 2 miliona evra izvedeni su za 85 dana, uz dodatne tri nedelje koje su posledica teških zimskih uslova na terenu. Horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, ventilaciju, saobraćajnu signalizaciju, video nadzor, kontrolu vazduha, rasvetu u tunelu upravljanu fotometrima, trafo stanicu, agregat, spoljnu rasvetu, saobraćajne dispejeve za informacije o stanju na putevima, kao i ostalu savremenu tehnologiju, koja je ugrađena u tunel i oko njega zajednički su postavili srpskoslovenački timovi radnika. Oprema koja je postavljena može da se poredi  sa onom u tunelima država članice Evropske unije.

Direktor Javne razvestljava Stanko Furlan tim povodom je izjavio: „Poteškoće sa vremenskim uslovima delomično su usporili radove na opremanju tunela Straževica, ali smo svejedno uspeli zajedno sa ekipom od 30 odličnih radnika iz firme Elektroizgradnja iz Bajine Bašte (EBB) da opremimo i pustimo u rad tunel, uz nadzor i saradnju sa glavnim izvođačem Energoprojektom.”

To je prvi zajednički posao sa radnicima EBB-a, od kada je u januaru tu firmu privatizovala Javna razsvetljava, a Stanko Furlan obećava da će u budućnosti obe firme učestvovati i na slični projektima opremanja autoputeva, osvetljenju raskrsnica na putevima i osvetljenju gradova, kako na tržištima Srbije i Slovenije, tako i zajedničkim nastupima na trećim tržištima.

"Zadovoljan sam da se i ova privatizacija srpske firme od strane slovenačke pokazala kao pravi potez po oba preduzeća i što je stvoren ambijent da se firme zajednički razvijaju na obostranu korist,“ izjavio je ambasador Republike Slovenije u Srbiji, njegova ekslelencija g. Franc But.

Preduzeće Javna razsvetljava je uspešna slovenačka kompanija koja ima više od 100 godina tradicije u delatnosti gradnje i održavanja javne rasvete. Preduzeće je proširilo delatnost i na uređaje za svetlosnu i nesvetlosnu saobraćajnu signalizaciju i ima predstavništvo u Bratislavi, dok je januara ove godine privatizovala Elektroizgradnju iz Bajine Bašte. Preduzeća Javne razsvetljave danas ima preko 300 zaposlenih dok je poslednjih godina imala je bruto poslovne rezultate u visini od 12 miliona evra i 1,5 milion evra neto ostvarene dobiti.

 

Komentari: 1

Bradonja 07.05.2012 08.06.55

Evo cisto da ne bude da niko nije ostavio komentar :)
U svakom slucaju ako je sve tako kao sto kazu, bravo.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;