Niš dobio "Eko park" sa solarnim punjačem baterija za laptop

04.05.2012. | E-kapija

Grad Niš dobio je u četvrtak "Eko park" - prvi park sa solarnim panelima, koji posetiocima omogućava da napune baterije na laptopu i besplatno pristupe Internetu. On je smešten u gradskom parku "Čair", u blizini istoimene hale.

"Eko park" je studenstki projekat, a njegovi autori, tim "EkoNekt", koga čine studenti Elektronskog fakulteta u Nišu, nagrađeni su stipendijom kompanije "Philip Morris".

Projekt je realizovan u okviru "Partnerstva za obrazovanje i razvoj zajednice (PECD program), pok pokoviteljstvom "Philip Morris"-a. "Eko Park" je podržala i opština Medijana koja je dala arhitektonsko rešenje i mobilijar za park, a saradnik je i Sportski centar "Čair", koji je ustupio link, prostor za opremu kao praćenje kamere na video nadzoru sportske hale.

U središtu "Eko Parka" je "eko-drvo" sa solarnim panelima, koje sakuplja sunčevu energiju i pretvara je u električnu. "Eko-drvo", kao i korišćenje štedljivih sijalica za osvetljavanje, "EkoPark" čine praktičnim demonstratorom primenljivosti i dobrih strana korišćenja obnovljivih izvora energije.

- Kroz podršku talentovanim studentima iz Niša i njihovim dobrim projektnim idejama, "Philip Morris" je od 2004. pomogao sprovođenje 70 studentskih projekata od kojih je svaki na svoj način doprineo unapređenju i modernizaciji uslova života u našem gradu. Drago nam je da Niš ima talentovane i vredne mlade ljude koji ga svojim idejama čine još boljim mestom za život. "Philip Morris" već osam godina podržava program PECD, kojim pomaže da upravo ovakvi ljudi i nakon studija ostanu u svom gradu - rekla je Jelena Preradović-Stevanović, saradnica za odnose sa zajednicom kompanije "Philip Morris".

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mladen 20.08.2019.
Mogao je put za Cacak i preko Panceva, srec...
Nikola K. 12.08.2019.
Oni koji to rade nisu normalni. Taj kip je ...
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...