INFONET-468X60-BANNER

Niš dobio "Eko park" sa solarnim punjačem baterija za laptop

04.05.2012. | E-kapija

Grad Niš dobio je u četvrtak "Eko park" - prvi park sa solarnim panelima, koji posetiocima omogućava da napune baterije na laptopu i besplatno pristupe Internetu. On je smešten u gradskom parku "Čair", u blizini istoimene hale.

"Eko park" je studenstki projekat, a njegovi autori, tim "EkoNekt", koga čine studenti Elektronskog fakulteta u Nišu, nagrađeni su stipendijom kompanije "Philip Morris".

Projekt je realizovan u okviru "Partnerstva za obrazovanje i razvoj zajednice (PECD program), pok pokoviteljstvom "Philip Morris"-a. "Eko Park" je podržala i opština Medijana koja je dala arhitektonsko rešenje i mobilijar za park, a saradnik je i Sportski centar "Čair", koji je ustupio link, prostor za opremu kao praćenje kamere na video nadzoru sportske hale.

U središtu "Eko Parka" je "eko-drvo" sa solarnim panelima, koje sakuplja sunčevu energiju i pretvara je u električnu. "Eko-drvo", kao i korišćenje štedljivih sijalica za osvetljavanje, "EkoPark" čine praktičnim demonstratorom primenljivosti i dobrih strana korišćenja obnovljivih izvora energije.

- Kroz podršku talentovanim studentima iz Niša i njihovim dobrim projektnim idejama, "Philip Morris" je od 2004. pomogao sprovođenje 70 studentskih projekata od kojih je svaki na svoj način doprineo unapređenju i modernizaciji uslova života u našem gradu. Drago nam je da Niš ima talentovane i vredne mlade ljude koji ga svojim idejama čine još boljim mestom za život. "Philip Morris" već osam godina podržava program PECD, kojim pomaže da upravo ovakvi ljudi i nakon studija ostanu u svom gradu - rekla je Jelena Preradović-Stevanović, saradnica za odnose sa zajednicom kompanije "Philip Morris".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;