IZOLACIJA-468X60-BANNER

U Rafineriji Pančevo proradio pogon za regerenaciju istrošene sumporne kiseline

25.04.2012. | Tanjug

U Rafineriji nafte u Pančevu danas je, u okviru projekta izgradnje novog kompleksa za hidrokreking, u pogon pušteno postrojenje za regeneraciju istrošene sumporne kiseline (SARU).

Postrojenje su pokrenuli generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i predsednik Srbije u prethodne četiri godine Boris Tadić.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić je na svečanosti otvaranja konstatovao da je koncentracija benzena u Pančevu na istorijskom minimumu, što je dokaz da NIS, osnosno njegov ruski vlasnik, ispunjava sve obaveze u domenu zaštite životne sredine.

- U poslednjoj deceniji Pančevo je bilo sinonim za zagađenje, pominjano je kao crna tačka na ekološkoj mapi Srbije. Poslednje tri godine, zahvaljujući odgovornom ponašanju NIS-a i investicijama od 100 miliona evra u zaštitu životne sredine, možemo da kažemo da više ne postoji osnov da Pančevo nazivamo crnom tačkom - rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, novo postrojenje u pančevačkoj Rafineriji predstavlja suštinu zelene ekonomije, a to je da se od otpada napravi sirovina koja generiše novi ekonomski efekat.

- U Srbiji se godišnje generiše oko tri miliona tona otpada, zahvaljujući ekološkoj politici vlade možemo da kažemo da se četvrtina tog otpada reciklira, a to otvara i desetne hiljada radnih mesta - rekao je Dulić.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko najavio je da će nova rafinerija, koja će proizvoditi derivate po najvišim evropskim standardima, biti u punom kapacitetu krajem jeseni.

- Ovo je trostruko važan dan: zbog potpisivanja protokola o otvaranju slobodne ekonomske zone, otvaranja postrojenja za preradu sumporne kiseline i zato što je danas ispunjena finansijska obaveza od strane "Gazprom Neft"-a prema NIS-u po kupoprodajnom ugovoru - rekao je Kravčenko.

Prema rečima Borisa Tadića, Srbija je u poslednje četiri godine na polju zelene ekonomije učinila najviše u svojoj istoriji, čemu je doprineo i NIS, odnosno ruski partner.

- Tehnologija u preradi nafte je danas toliko visoko podignuta da ne ugrožava živote ljude, mi želimo takve tehnologije i u "Azotari" i "Petrohemiji" kako u Pančevu ne bi više bilo akcidenta - rekao je Tadić.

U modernizaciju Rafinerije u Pančevu biće uloženo oko 548 miliona evra, od čega će 396 miliona evra biti izdvojeno za izgradnju kompleksa hidrokrekinga, a ostatak sume od 151 miliona evra u projekte od ekološkog značaja.

Postrojenje za hidrokreking omogućiće da NIS u Pančevu proizvodi derivate evro 5 standarda, kao i povećanje obima rafinerijske prerade nafte na 4,8 miliona tona godišnje. Izgradnja postrojenja počela je u junu 2010. godine, a završetak kompleksa planiran je za treći kvartal 2012.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović potpisali su danas Protokol o nameri osnivanja Slobodne zone Pančevo, koja bi trebalo da se nalazi u južnom industrijskom delu grada.

Osnivači sobodne zone biće Grad Pančevo, NIS i "Petrohemija", sa cijem da se doprinese privlačenju investitora, otvaranju novih radnih mesta, transferu tehnologija i unapređenju proizvodnje robe i pružanja usluga.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;