U Rafineriji Pančevo proradio pogon za regerenaciju istrošene sumporne kiseline

25.04.2012. | Tanjug

U Rafineriji nafte u Pančevu danas je, u okviru projekta izgradnje novog kompleksa za hidrokreking, u pogon pušteno postrojenje za regeneraciju istrošene sumporne kiseline (SARU).

Postrojenje su pokrenuli generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i predsednik Srbije u prethodne četiri godine Boris Tadić.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić je na svečanosti otvaranja konstatovao da je koncentracija benzena u Pančevu na istorijskom minimumu, što je dokaz da NIS, osnosno njegov ruski vlasnik, ispunjava sve obaveze u domenu zaštite životne sredine.

- U poslednjoj deceniji Pančevo je bilo sinonim za zagađenje, pominjano je kao crna tačka na ekološkoj mapi Srbije. Poslednje tri godine, zahvaljujući odgovornom ponašanju NIS-a i investicijama od 100 miliona evra u zaštitu životne sredine, možemo da kažemo da više ne postoji osnov da Pančevo nazivamo crnom tačkom - rekao je Dulić.

Prema njegovim rečima, novo postrojenje u pančevačkoj Rafineriji predstavlja suštinu zelene ekonomije, a to je da se od otpada napravi sirovina koja generiše novi ekonomski efekat.

- U Srbiji se godišnje generiše oko tri miliona tona otpada, zahvaljujući ekološkoj politici vlade možemo da kažemo da se četvrtina tog otpada reciklira, a to otvara i desetne hiljada radnih mesta - rekao je Dulić.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko najavio je da će nova rafinerija, koja će proizvoditi derivate po najvišim evropskim standardima, biti u punom kapacitetu krajem jeseni.

- Ovo je trostruko važan dan: zbog potpisivanja protokola o otvaranju slobodne ekonomske zone, otvaranja postrojenja za preradu sumporne kiseline i zato što je danas ispunjena finansijska obaveza od strane "Gazprom Neft"-a prema NIS-u po kupoprodajnom ugovoru - rekao je Kravčenko.

Prema rečima Borisa Tadića, Srbija je u poslednje četiri godine na polju zelene ekonomije učinila najviše u svojoj istoriji, čemu je doprineo i NIS, odnosno ruski partner.

- Tehnologija u preradi nafte je danas toliko visoko podignuta da ne ugrožava živote ljude, mi želimo takve tehnologije i u "Azotari" i "Petrohemiji" kako u Pančevu ne bi više bilo akcidenta - rekao je Tadić.

U modernizaciju Rafinerije u Pančevu biće uloženo oko 548 miliona evra, od čega će 396 miliona evra biti izdvojeno za izgradnju kompleksa hidrokrekinga, a ostatak sume od 151 miliona evra u projekte od ekološkog značaja.

Postrojenje za hidrokreking omogućiće da NIS u Pančevu proizvodi derivate evro 5 standarda, kao i povećanje obima rafinerijske prerade nafte na 4,8 miliona tona godišnje. Izgradnja postrojenja počela je u junu 2010. godine, a završetak kompleksa planiran je za treći kvartal 2012.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović potpisali su danas Protokol o nameri osnivanja Slobodne zone Pančevo, koja bi trebalo da se nalazi u južnom industrijskom delu grada.

Osnivači sobodne zone biće Grad Pančevo, NIS i "Petrohemija", sa cijem da se doprinese privlačenju investitora, otvaranju novih radnih mesta, transferu tehnologija i unapređenju proizvodnje robe i pružanja usluga.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...