IZOLACIJA-468X60-BANNER

Olakšice za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata u Srbiji važiće do 30. juna 2013. godine

24.04.2012. | Večernje novosti

Rok za važenje popusta od 99 i 60% za legalizaciju bespravno sazidanih objekata biće produžen za još godinu dana, tačnije do 30. juna 2013. godine, saznaju "Novosti". Ovo je predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koji će Ministarstvo za prostorno planiranje u utorak dostaviti Vladi Srbije.

Kabinet Mirka Cvetkovića trebalo bi već ove ili naredne nedelje da usvoji predlog i uputi ga u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

U Zakonu će biti promenjena samo jedna stavka, a to je godina, pa će umesto do 30. juna ove, popusti važiti do 30. juna naredne godine - kaže za "Novosti" Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

- Kako su olakšice i datum propisani zakonom, jedini način da se rok produži je izmena zakona i tražićemo da se o tome novi saziv parlamenta izjasni na prvom zasedanju. Ovo je interes stotine hiljada građana koji su u zakonom predviđenom roku podneli zahteve za legalizaciju i nadamo se da će oko našeg predloga u parlamentu biti postignut konsenzus.

Od 5. aprila prošle godine, kada su izmenama Zakona o planiranju i izgradnji pojednostavljene procedure i omogućeni astronomski popusti, proces legalizacije je ubrzan. Prema podacima lokalnih samouprava, koji pristižu u Ministarstvo, evidentno je da je povećan broj rešenih predmeta, odnosno više je objekata legalizovano za proteklih godinu dana nego u prethodnoj deceniji. Kada pristignu svi podaci iz opština i gradova, Ministarstvo će objaviti tačan broj legalizovanih zdanja u Srbiji od ukupno oko 780.000 podnetih zahteva. Ali sigurno je da do 30. juna ove godine mnogi građani neće moći da završe postupak legalizacije i zato Ministarstvo i predlaže produženje roka za važenje popusta kako bi svi do tapija došli pod istim uslovima.

Prema Zakonu o planiranju i izgradnji i Pravilniku o legalizaciji, za legalizaciju objekta do 100 kvadrata (25 kvadrata po članu domaćinstva) četvoročlana porodica ima pravo na popust od 99%, ako ispunjava socijalne uslove. Za narednih 100 kvadrata umanjenje iznosi 60%, na koliko je smanjena naknada za vlasnike objekata do 100 kvadrata, koji nisu ispunili socijalne uslove.

Objekti, koji su bez građevinske dozvole sazidani do 11. septembra 2009. godine odnosno do stupanja na snagu Zakona o planiranju i izgradnji, mogu da budu legalizovani, ako su vlasnici u zakonskom roku podneli zahtev, a to je bio 11. mart 2010. godine. Novog roka za podnošenje zahteva za legalizaciju nema, niti će ga biti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;