INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Vlada očekuje dva ponuđača za železaru - ukrajinski "Donjeckstal" i češki "Plzen"

20.04.2012. | Blic

Vlada Srbije računa da će dobiti dve ponude na tenderu za prodaju „Železare Smederevo“ - ukrajinskog “Donjeckstala” i češkog “Plzena” u vlasništvu Igora Šamisa, saznaje “Blic”.

Igor Šamis, vlasnik konzorcijuma “Junajted grupa SA”, koga čine “Plzen stil” i “Bumaš AD”, pregovarao je sa srpskim zvaničnicima oko ulaska u čeličanu, ali još nije doneo odluku da dostavi dokumentaciju o strateškom partnerstvu, kažu u češkoj kompaniji za “Blic”.

Kada je reč o „Donjeckstalu“, problem je u tome što Ukrajinci neće celu železaru, već ih zanima samo topla i hladna valjaonica. U tom slučaju bilo bi im potrebno manje od polovine radnika, odnosno njih oko 2.000, kaže izvor “Blica”.

Iz te ukrajinske kompanije “Blic” nije dobio potvrdu da će učestvovati na tenderu, ali su rekli da razgovaraju o kupovini. U javnom pozivu za strateškog partnera koji je Vlada raspisala ne navodi kao uslov da kupac zadrži isti broj radnika, već samo da je neophodno da se strateški partner bavi eksploatacijom ruda metala i drugih ruda ili proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika i ferolegura, te da je lane kompanija imala prihod od milijardu evra.

U sredu su strani specijalizovani mediji koji prate metalsku industriju citirali neimenovani izvor iz “Donjeckstal” da su odustali od železare jer su shvatili da je teško napraviti profitabilnu kompaniju od gubitaša sa minusom od 200 miliona dolara prošle godine.

Predrag Umičević, predsednik Skupštine „Železare Smederevo“ i gradonačelnik Smedereva, kaže za “Blic” da je “Donjeckstal” i dalje ozbiljan kandidat jer jedan deo biznisa železare ima perspektivu i tu se može napraviti profit.
 
- Njihov osnovni biznis je u proizvodnji i preradi koksa, ali na svetskom tržištu rastu i vrednost toplovaljanih traka koje se prave u Smederevu - kaže Umičević.

On dodaje i da će se u "igru" s čeličanom uključiti još igrača jer su u prethodnom periodu u smederevsku fabriku dolazili skauti koji su se raspitivali oko poslovanja čeličane za mnoge firme.

Rok za otkup tenderske dokumentacije je 27. april, a za ponudu 4. maj.

Vezane vesti:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;