Skupština grada Zrenjanina odobrila izgradnju fabrike vode vredne 25,5 miliona evra

12.04.2012. | E-kapija

Skupština grada Zrenjanina je danas odobrila sklapanje Ugovora za projektovanje, građenje, finansiranje i upravljanje postrojenjem za prečišćavanja pijaće vode u Zrenjaninu sa nemačko-austrijskom kompanijom "WTE Wassertechnik Gmbh". Ta firma je dala najbolju ponudu na tenderu za izgradnju postrojenja za prečišćavanje pijaće vode, za 25,5 miliona evra, uz striktno poštovanje zadatih uslova.

Planirano je da ugovor sa Javno-komunalnim preduzećem (JKP) "Vodovod i kanalizacija", predstavnici ove kompanije potpišu u Zrenjaninu tokom naredne nedelje, a da izgradnja počne za šest meseci.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Milorad Bjelogrlić kazao je da će izgradnja fabrike vode biti plaćena kreditom na 15 godina, a otplata počinje 2015. godine. Ugovorom je predviđena mogućnost prevremene otplate bez posebnih troškova, kao i umanjenje ukupne cene, ukoliko se u međuvremenu, obezbede bespovratna sredstva iz pretpristupnih fondova EU.

Tenderski uslovi su propisali da ceo posao ne može biti skuplji od 28 miliona evra, da voda zadovoljava evropske standarde kvaliteta, da postrojenje ne troši više od 55 kilovat-sati električne energije, da nema više otpadne vode od 5%, ali i da kvalitet te vode bude takav da se može pustiti u kanalizaciju.

Prema rečima Bjelogrlića, izgradnja će početi za šest meseci, a tenderom je predviđeno da period projektovanja, izgradnje, probni rad i stavljanje u pogon ne može biti duži od 36 meseci.

"WTE Wassertechnik Gmbh" je jedna od najvećih kompanija za izgradnju ovakvih postrojenja u svetu, a posluje na gotovo svim kontinentima. Potpisivanjem ugovora u Zrenjaninu ta velika svetska kompanija praktično bi ozvaničila ulazak na tržište Srbije.

Pokrajinska sanitarna inspekcija je 16. januara 2004. godine zabranila da se voda iz zrenjaninskog vodovoda koristi za piće i pripremanje hrane zbog višestruko povećane koncentracije kancerogenog arsena.

Tadašnja merenja pokazala su da se taj teški metal u zrenjaninskom vodovodu, koji opslužuje oko 130.000 stanovnika, nalazi u desetostruko većoj količini nego što je propisano evropskim normama.

Povezane vesti sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...