Drvnoprerađivačka industrija na jugu Srbije i dalje glavni izvozni adut

06.04.2012. | Danas

I u prošloj, ali i u prva tri meseca ove godine najbolje izvozne rezultate u 13 opština Pčinjskog i Jablaničkog okruga beleži drvnoprerađivačka industrija gde je apsolutni autoritet kompanija "Simpo" iz Vranja sa svojim fabrikama u Kuršumliji, Trgovištu ali i Kosovskom Pomoravlju.

- "Simpo" osim tradicije uspeva da se prilagodi zahtevima svetskih kupaca u dizajnu i funkcionalnom kvalitetu i to je recept za opstanak u ovim surovo teškim vremenima sa kojima se suočavaju privrednici u ovoj ali i drugim granama privrede - ocenjuje za "Danas" predsednik Regionalne privredne komore iz Leskovca Goran Jović.

O tome govori podatak da je od ukupno 146,9 miliona dolara koliko je iznosio celokupni izvoz privrednih kolektiva iz Pčinjskog okruga drvnoprerađivačka industrija pazarila trećinu ili blizu 57 miliona dolara. Najveći izvozni partneri su zemlje EU - Italija, Nemačka, Slovenija, Austrija, Francuska, ali i Ruska Federacija. Vranjska kompanija je već godinama stalni trgovinski partner švedske "Ikee" za koju će ove godine isporučiti gotovu robu za stotinak miliona evra. Izvozi se i u Makedoniju, gde "Simpo" tradicionalno učestvuje na sajmu nameštaja, a ne odustaje se ni od prisustva na sajmu u Kelnu u Nemačkoj, kao i organizovanju tradicionalne "Kućne izložbe nameštaja" koja predstavlja svojevrsni mini sajam autorske kreativnosti dizajnera ovdašnje kompanije.

- Bio je pravi podvig obnova proizvodnje u Kuršumliji, ali je to Vlada Srbije prepoznala kao važan segment ekonomske podrške ovoj nerazvijenoj opštini i u tome smo uspeli - kažu u "Simpu".

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...