INFONET-468X60-BANNER

Švajcarci grade novu luku u Apatinu?

30.03.2012. | Dnevnik

Predstavnici švajcarske firme "Agrifert" i firme "Nika grupa" iz Beograda predali su predsedniku apatinske opštine dr Živoradu Smiljaniću pismo namere o izgradnji luke. Konzorcijum ima nameru da, u skladu s odredbama Zakona o javnom i privatnom partnerstvu i koncesijama, kroz partnerstvo s opštinom Apatin realizuje projekat izgradnje luke duge hiljadu metara u budućem robno-transportnom centru.

Investitori predlažu da Apatin uloži zemljište i da na osnovu tog ulaganja u novoj, zajedničkoj firmi "Luka Apatin" ima deset procenata, dok bi ulog konzorcijuma bio 90 procenata u novcu kojim se planira finansiranje celokupnog projekta izgradnje luke.

Nakon procene vrednosti zemljišta utvrdiće se i visina svote koju je dužan da obezbedi konzorcijum. Opština će u narednih sedam dana razmotriti ponudu i, ukoliko je prihvati, potpisaće memorandum o razumevanju s konzorcijumom. Po rečima direktora "Nika grupe" d. o. o. Beograd Mladena Vukašinovića, nakon toga sledi procena zemljišta i izrada biznis-plana i budžeta za sve faze projekta.

Švajcarska firma "Agrifert" se bavi prevozom rasutih tereta i trgovinom žitaricama, dok "Nika grupa" u Srbiji vodi velike građevinske projekte.

– Ova ponuda je stigla neočekivano, i to je prvi put da konzorcijum firmi koje žele da realizuju projekat uz pismo o namerama dostavlja i garanciju poslovne banke u visini od deset miliona dolara, čime potvrđuju da imaju novca za projekat. U narednim danima moramo razmotriti ponudu ovog konzorcijuma, ali i predlog "Dunav grupe agregati", koja je nedavno predložila da učestvuje u izgradnji 350 metara vertikalnog keja za luku u RTC-u – rekao je dr Živorad Smiljanić nakon razgovora s predstavnicima investitora.

Direktor "Dunav grupe agregati" Dušan Borovica svoje interesovanje za projektovanje i gradnju luke u RTC-u preneo je predsedniku apatinske opštine prošle nedelje. Tada je istakao da je zainteresovan da se počne gradnja prvih 350 metara vertikalnog keja luke, a u sklopu te ideje je i izmeštanje u RTC sadašnje luke "Napredak" u Apatinu.

Po Borovičinim rečima, "Dunav grupa agregati" su lideri u Srbiji u poslovima iskopa peska i šljunka kao i u utvrđivanju obala Dunava i Tise, a kompanija raspolaže stručnim, mašinskim i tehnološkim kapacitetima za refulisanje peska, ima najveću tankersku flotu kao i flotu za transport žitarica, šljunka i peska i potrebna joj je moderna luka profila i geografskog položaja na kojoj je budući robno-transportni centar u Apatinu.

 

Komentari: 1

Radovan 03.04.2012 12.04.01

Dali ste Vi čuli za predizborna LAGANJA? Svih ovih godina APSOLUTNO nikog, a sad pred izbore još dva investitora, pored "NIKE" se "OTIMAJU" za Apatin?!? Molim Vas, nemojte biti naivni i, svi znamo kako se ovo rešava, a i završava.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;