Kazne za zagađivače životne sredine

11.04.2009. | Tanjug

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je večeras da će se novim zakonom koji je u skupštinskoj proceduri drastično povećati kazne za zagađivače životne sredine.

„Neće biti kao do sada da platite 500 dinara za bacanje đubreta u Knez Mihailovoj ulici, sada se menja kaznena politika”, kazao je ministar gostujući u Drugom dnevniku RTS. On je istakao da će novi zakon sistemski urediti oblasti koje do sada nisu bile uređene.

„Ključna je stvar da mi kroz fondove za zaštitu životne sredine pomognemo privredi da pređe sa prljave tehnologije na čistije i na taj način Srbija postane čistija”, kazao je ministar.

„Inspekcija za zaštitu životne stredine je veoma aktivna, mi gotovo svakog dana pokušavamo da stanemo na put svima onima koji neodgovorno izlivaju u životnu sredinu otrovne materije i to ćemo raditi i ubuduće”, kazao je Dulić.

On je ocenio da je ipak najvažnija edukacija i svest ljudi o tome koliko je čistoća važna, što je cilj kampanje „Očistimo Srbiju 2009.”, koja je počela danas akcijom uklanjanja deponije u Boljevcu.

„Ovo je najdrastičniji primer jer se deponija nalazi u srcu grada, sutra nastavljamo akciju u Vladičinom Hanu, gde će učenici osnovnih i srednjih škola čistiti svoj grad”, rekao je Dulić.

Ministar je pozvao građane da učestvuju ne samo u velikim akcijama koje vodi Ministarstvo u saradnji sa opštinom i komunalnim preduzećima, već da sami čiste i svoja dvorišta, bašte, kuće, okruženje i na svaki načih poprave stanje u životnoj sredini Srbije.

„Mi nemamo ništa protiv da se građani sami organizuju, da počiste podrume svojih zgrada, dvorišta, svoje ulice, kada bi se svakog dana skinula po jedna kesa sa drveta, Srbija bi bila daleko čistija”, ocenio je Dulić.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...