Obnova skulptura "Konji vrani"

16.03.2012. | Večernje novosti

Obnova skulptura "Konji vrani" koja se nalaze ispred Narodne skupštine konačno bi trebalo da počne naredne nedelje. Ovo će biti drugi pokušaj "umivanja" čuvenog dela vajara Tome Rosandića, jer je konkurs za izvođača radova prošle godine prekinut zbog zime. To će biti prvi remont "konja" koji već 75 godina "čuvaju" parlament.

- Osim vajarskog dela, radiće se i popravka dva velika kandelabra koja osvetljavaju Skupštinu, ali i ogromnog lustera ispred glavnog ulaza. Vrednost radova procenjena je na 5,5 miliona dinara, bez poreza. Na konkurs koji raspisujemo naredne nedelje mogu da se prijave preduzeća koja se bave konzervatorsko-restauratorskim radovima i imaju posebne licence za ovakvu vrstu posla - objašnjava, za "Novosti", Milan Brzaković, pomoćnik generalnog sekretara parlamenta.

- U komisiji će biti i predstavnik Narodnog muzeja. Potrebne su i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika. Na "Konje vrane" i kandelabre postavićemo skele i radovi će se odvijati na otvorenom, dok ćemo luster skinuti i odneti na popravku, jer je nezgodno stavljati skele na ulaz u zgradu.

Procene kažu da su se na "Konjima" nakupili korozija, rđa i čađ, koji će morati da se skinu. Takođe, biće izvađeni i geleri koji su konjima "uspomene" iz bombardovanja Beograda 1941. godine. Kada se posao završi, "Konjima vranim" biće vraćena originalna zelenobraonkasta boja.

U timu koji će raditi moraju biti i likovni umetnici i vajari. Plan je da se do maja završi administrativna procedura i da se "čekići" čuju od ovog meseca, pa do jula.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...