INFONET-468X60-BANNER

Srbija i Italija grade postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora

12.03.2012. | E-kapija

Italijanska kompanija "Ansaldo sistemi industriali" (Asi) i Institut "Mihajlo Pupin" iz Beograda su u četvrtak (8.3.) u Beogradu potpisali sporazum o izgradnji i obnavljanju postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, prenela je italijanska agencija Nova.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar ekonomskog razvoja Italije Korado Pasera.

Posebna pažnja posvećena je realizaciji projekata malih hidrocentrala što je veoma važna oblast za Srbiju, piše Nova i nastavlja da će, kako je dogovoreno, italijanski Asi imati važnu ulogu u tome.

Dogovor je postignut u saradnji s Italijansko-srpskim poslovnim savetom kojim kopredsedavaju Gvidalberto Gvidi i predsednica Izvršnog odbora banke Intesa Draginja Đurić.

- Sporazum potpisan sa partnerom izuzetne vaznosti kakav je Institut Pupin, predstavlja za našu kompaniju veliku mogućnost u oblasti razvoja - rekao je Klaudio Andrea Džeme, direktor firme Asi, i dodao da za njegovu kompaniju "Srbija predstavlja važno tržište, pogodno za strana ulaganja".

- Taj sporazum ima u potpunosti strateški značaj za pokretanje saradnje sa zemljom koju smatramo odlučujuće važnom za naše aktivnosti - kazao je Džeme.

On je istakao da sporazum omogućava "spajanje vrhunske stručnosti Instituta Pupin sa industrijskim kapacitetima" Italije i predstavlja "odlučujući korak" u saradnji sa Srbijom.

Sporazum ima za cilj modernizaciju pre svega hidrocentrala, kao i termocentrala.

- Srbija je bogata vodama, a njena vlada je odredila 850 mesta na kojima bi bila moguća izgradnja malih centrala. Pre toga, posebno u oblasti obnovljive energije, potrebno je remontovati postojeća postrojenja. Kapaciteti proizvodnje lako bi se mogli modernizacijom i racionalizacijom potrošnje povećati za 20% - objasnio je Džeme.

Direktor Instituta "Mihailo Pupin", Milenko Nikolić rekao je za agenciju Nova da će ove godine u Srbiji biti pokrenuti mnogi projekti u oblasti obnovljivih izvora energije i da je predviđena izgradnja pedesetak malih hidroelektrana.

On je precizirao da su Institut Pupin i Asi održali prvi sastanak početkom ove godine, a sada će, potpisivanjem sporazuma, početi "saradnja koja će omogućiti zajedničko prisustvo i na stranom tržištu".

- Prvi cilj je ucešće na predstojećem tenderu "Elektroprivrede Srbije" - kazao je Nikolić.

Tender za modernizaciju dvadesetak malih centrala imaće vrednost 40 miliona evara, a radove će finansirati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;