INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Spremni za EU: srpski inženjeri u korak sa međunarodnim standardima

06.03.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) – naša nacionalna asocijacija inženjera konsultanata, kao član Međunarodnog saveza inženjera konsultanata (FIDIC) i Evropskog saveza inženjera konsultanata (EFCA), ove godine imalo je čast da organizuje redovni sastanak direktora i sekretara nacionalnih asocijacija inženjera-konsultanata na nivou Evrope u Beogradu, 2. marta 2012. godine u Palati Srbije.

Na ovom događaju sastali su se evropski lideri inženjerskog sektora, koji su razmenili iskustva u domenu sektorskih trendova u svojim zemljama, diskutovali o razvoju aktuelnih javnih politika i planovima za dalje unapređenje poslovne klime evropskog inženjersko-konsultantskog tržišta.

Predsedavajuća sastanka, i izvršna direktorka Udruženja inženjera konsultanata Srbije (ACES), Andrea Šehić, istakla je otežanu situaciju u poslovanju srpskih firmi na domaćem tržištu usled nepovoljnih procedura koje proističu iz relevantnih zakona i neusklađenosti domaćeg zakonodavnog okvira sa međunarodnim FIDIC standardima, ali je takođe navela i konkurentnost srpskih firmi na stranom tržištu, i njihovo sve veće interesovanje za izvoz inženjerskih usluga usled zavidnog iskustva i poznavanja FIDIC međunarodnih modela ugovora koji se primenjuju svuda u svetu i važe za preferirani tip ugovora za velike građevinske projekte finansirane od strane Svetske banke, EBRD, EIB, i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

S obzirom na važnost EFCA-e kao renomirane evropske organizacije, i FIDIC-a kao najeminentnije svetske organizacije koja propisuje standarde u građevinskom sektoru, kao i prilike da se afirmiše potencijal srpskog inženjersko-konsultantskog sektora, organizovan je i poseban sastanak “Potencijali srpskog inženjersko-konsultantskog sektora, mogućnosti za saradnju i unapređenje”.

Učesnici sastanka bili su Italo Goyzueta, FIDIC menadžer, Jan Van der Putten, EFCA generalni sekretar, Paul Oortwijn, član Upravnog odbora EFCA i predsednik holandske asocijacije, gospodin Nikola Matić, predsednik ACES-a, Dragana Čukić, član Upravnog odbora ACES-a, Andrea Šehić, izvršna direktorka ACES-a, kao i domaći zvaničnici Jasminka Pavlović, načelnica Odeljenja za građenje Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Stefan Lazarević, savetnik u Ministarstvu finansija, Katarina Momčilović-Matić, savetnica za izvoz u Agenciji za za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), i Bojan Tadić, savetnik u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

“Ovaj sastanak se pokazao kao prava prilika za uspostavljanje poverenja i saradnje kroz evropske integracije i uspešne primere iz prakse i neprocenjivo iskustvo koje FIDIC i EFCA mogu da ponude”, izjavio je Nikola Matić, predsednik ACES-a. “Zadovoljni smo što postoji volja i spremnost srpskog javnog sektora za saradnju i unapređenje poslovne klime u građevinskom sektoru u Srbiji, i ACES kao nacionalna asocijacija će pružiti punu podršku u domenu usklađivanja propisa sa evropskim i svetskim standardima”, dodao je Matić.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

ATM
ATM
SUBOTICA

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;