INFONET-468X60-BANNER

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se 5. marta

02.03.2012. | E-kapija

Povodom 5. marta, Svetskog dana energetske efikasnosti, Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Srbije obeležava ovaj dan sa ciljem da širu javnost podseti da je aktivna primena energetske efikasnosti od vitalnog značaja za ekonomsku i energetsku stabilnost države i društva, najavili su organizatori.

Tog dana biće održana konferencija za medije kao i proglašenje pobednika i dodele nagrada novinarskog nagradnog konkursa "Izlolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost".

Početkom 2012. godine Srbija i region suočili su sa istorijskim rekordom u potrošnji električne energije usled snažnog hladnog talasa.

Naša zemlja bila je prinuđena da uvozi više struje nego što je predviđeno, a suočili smo se i sa mogućnošću restrikcija električne energije.

Energetski sistem je ovaj put izdržao izazov sa kojim se suočio, ali je sada postalo jasnije nego ikada da je postojeći režim potrošnje električne energije neodrživ i sa ekonomskog i sa ekološkog aspekta.

Neophodna su ulaganja u alternativne izvore energije kako bi se smanjila zavisnost od termoelektrana, što zahteva sistemski pristup.

Istovremeno, na nivou domaćinstva i na pojedinačnom nivou, promenom navika i ponašanja moguće je dosta doprineti energetskoj efikasnosti.

Ispitivanja su pokazala da zgrade u Srbiji imaju ili jako lošu ili nikakvu izolaciju, kao i neefikasno grejanje.

Najviše energije se troši na zagrevanje prostorija, ali tom prilikom mnogo se gubi preko zidova, krovova, kroz zemlju, kroz prozore i vrata, a rešenje je bolja termoizolacija.

Racionalna upotreba energije je jedino održivo rešenje i zato CEDEF 5. marta na Svetski dan energetske efikasnosti još jednom želi da podseti javnost na ova pitanja koja širom sveta dospevaju u prvi plan debate o energetici, ali i ekonomiji i ujedno obeleži UN godinu "Održiva energija za sve".

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;