INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Srbija sa Rusijom gradi nuklearku?

02.02.2012. | Tanjug

Ministar Milutin Mrkonjić razgovarao je sa delegacijom ruske korporacije za atomsku energiju "Rosatom" o učešću Srbije u izgradnji nuklearke "Belene" u Bugarskoj.

- Postoje značajne perspektive srpsko-ruske saradnje u oblasti nuklearne energije, kao i naša velika zainteresovanost da aktivno učestvujemo u rusko-bugarskom projektu, izgradnji nuklearne elektrane "Belane" u Bugarskoj - rekao je Mrkonjić.

On je ukazao da postoji i velika potreba za zajedničkom proizvodnjom lekovitih izotopa u saradnji te ruske korporacije i Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Savetnik premijera Srbije za energetiku Petar Škundrić ukazao je da je saradnja Srbije i Rusije jedan od osnova celokupnog privrednog razvoja naše zemlje, naročito u oblasti energetike.

- I pored toga što postoji moratorijum na izgradnji nuklearnih centrala u našoj zemlji ne postoji zabrana istraživanja, ulaganje u kadrove i razvijanje ostalih aspekata na ovom veoma značajnom poslu i razvoju korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe. Vidim mogućnost saradnje u oblasti naučnih istraživanja, realizacije projekta akceleratora "Nikola Tesla". Taj projekat ima višeslojni značaj za osvajanje znanja u ovoj oblasti, pogotovo što je reč o proizvodnji radioizotopa koji imaju ogromnu primenu u dijagnostici - rekao je Škundrić.

On je ukazao da Srbija ima velike mogućnosti da izgradi reverzibilne hidroelektrane, čiju energiju mogu da koriste nuklearna postrojenja u okruženju.

Zamenik generalnog direktora JP "Rosatom" Kiril Komarov naglasio je da je Rusija spremna da u veoma kratkom roku investira u različite projekte u toj oblasti, s obzirom da postoje konkretni planovi, ali i potreba da se na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o saradnji sa Institutom "Vinča" intenziviraju i konkretizuju predloženi pravci zajedničkog delovanja.

- Svetska realnost je da se veliki investicioni projekti mogu uspešno realizovati samo u partnerskom odnosu, a Srbija kao naš istorijski i osvedočeni prijetelj ne sme da propusti priliku da zauzme značajnu poziciju. Iskreno, mi Srbiju vidimo u našem društvu, kako bismo još kvalitetnije realizovali sve započete poslove - kazao je Komarov.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;