INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

EPS i JKP "Naissus" potpisali ugovor o gradnji četiri mini hidroelektrane

02.02.2012. | Tanjug

Predstavnici "Elektroprivrede Srbije" i JKP "Naissus" potpisali su danas ugovor o projektovanju i izgradnji četiri mini hidroelektrane, a proizvedena struja u njima podmirivala bi potrebe niškog komunalnog preduzeća, dok bi višak bio usmeren u sistem EPS-a.

Mini hidroelektrane biće izgrađene na lokacijama Koritnica, Divljana, Vinik i Čupljenik, a instalirana snaga ovih mini hidroelektrana je pet megavata, što bi bilo dovoljno za potrebe 150 domaćinstava.

Izvršni direktor za obnovljive izvore energije EPS-a Vladimir Ðorđević, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, rekao je da očekuje da prvi kilovati u ovim mini hidroelektranama budu prozivedeni u trećem kvartalu 2013. godine.

- Vrednost ukupne investicije iznosi 950.000 evra, učešće dva preduzeća je po 50%, a investicija bi se isplatila za šest do sedam godina - rekao je Ðorđević.

On je dodao da je plan EPS-a da sa partnerima u Nišu radi na prozivodnji solarne energije.

Ðorđević je podsetio da je Vlada Srbije još pre dve godine svojim uredbama predvidela stimulacije za ovakve izvore energije i ovakvu vrstu objekata.

Direktor JKP "Naissus" Aleksandar Mitić objasnio je će se energija prozivoditi iskorišćavanjem pritiska vode u cevovodima ispod vodovodnog sistema, koja je do sada beskorisno rasipana.

Vršilac dužnosti direktora privrednog društva "Jugoistok" Dragan Milentijević ukazao je da je ovo prvi projekat ovakve vrste u Srbiji.

Poslanik Boško Ristić je naveo da ovo može biti dobar primer i dobar model za ponašanje i drugih javno komunalnih preduzeća u Srbiji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;