Prvi poslovi ujedinjenih srpskih i slovenačkih građevinara u zemljama Zaliva

30.01.2012. | Beta

Građevinske firme iz Srbije i Slovenije nastupaće zajedno na tenderima u regionu i na drugim tržištima, a očekuje se da će prvi ugovoreni poslovi biti u zemljama Zaliva, izjavio je danas kopredsednik konzorcijuma građevinara Srbije i Slovenije "Feniks" i predsednik kompanije "PSP Farman" Branislav Grujić.

- Procenjuje se da će na teritoriji zalivskih zemalja u narednih pet godina investicije premašiti 700 miliona dolara. To je šansa da domaći građevinari, koji su imali veliki ugled u svetu, udruženi sa slovenačkim, konkurišu za velike poslove i dobrom ponudom nadmaše konkurenciju - rekao je Grujić agenciji Beta.

"Feniks" je osnovan prošle nedelje u Beogradu, a zajednički nastup članica tog konzorcijuma biće moguć, prema njegovim rečima, za par meseci, kad budu okončane sve pravne formalnosti vezane za organizaciju konzorcijuma i zajedničko učešće na tenderima.

U konzorcijumu je oko 40 srpskih i slovenčkih firmi koje zapošljavaju 30.000 ljudi i imaju godišnji obrt od 4 miliona evra. Među njima su iz Srbije "Energoprojekt", "Napred", "Putevi Užice", "PSP Farman", "Gemax" i "Simpo", a iz Slovenije "Hidria", "Gorenje", "Helios" i "Fragmat".

- To su firme koje nemaju teškoće u poslovanju, ali zbog ekonomske krize moraju da se okreću tržištima koja imaju potencijale za razvoj, kao što su zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, Bliskog istoka i severa Afrike - kazao je Grujić.

 Konzorcijum je, kako je objasnio, otvoren za kompanije iz čitavog regiona, bilo da su državne ili privatne. U njemu će biti ne samo građevinske firme već i one koje se bave projektovanjem, izradom instalacija i prateće opreme, zanatskim radovima i opremanjem enterijera.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...