Privatni kapital ulazi u novosadski "Vodovod"?

25.01.2012. | Dnevnik

Na dnevnom redu Skupštine grada, koja će se održati u petak, naćiće se i Predlog projekta javno-privatnog partnerstva za izbor strateškog partnera, koji će zajedno s Gradom obavljati delatnost proizvodnje, prerade, distribucije pitke vode i prikupljanja i prerade otpadnih voda na teritoriji grada uključujući i prigradska naselja.

Ova tačka, nema sumnje, privućiće najviše pažnje, ne samo odbornika već i javnosti, zbog ulaska stranog kapitala u gradsko komunalno preduzeće. Međutim, "Dnevnik" juče nije uspeo da dobije informaciju od lokalne vlasti o tome kako je Grad zamislio da sprovede projekat javno-privatnog partnerstva, a da izbegne greške zemalja u tranziciji, gde se kao loš potez pokazalo dovođenje stranog kapitala, te su morali da se poništavaju ugovori između stranih partnera i lokalnih vlasti, i vodovodna preduzeća opet vraćaju u okrilje lokalnih samouprava.

Na tu temu jedino je bio raspoložen da komentariše Sindikat zaposlenih u stambeno komunalnoj delatnosti grada, gde je "Dnevniku" rečeno da će se javnosti obratiti za dan dva, čim prouče skupštinski materijal koji imaju. Ovaj sindikat se protivi privatizaciji komunalne privrede smatrajući da komunalna delatnost treba da ostane u vlasništu lokalnih samouprava, kao što je to slučaj i u okolnim zemljama.

Mada je svojevremeno lokalna vlast poručila da ulazak drugog kapitala ne znači istovremeno i vlasničku transformaciju, odnosno privatizaciju JKP "Vodovod i kanalizacija", u Sindikatu komunalaca su tvrdili suprotno, čim je Grad pre više od godinu dana najavio mogućnost ulaska drugog kapitala.

- Dolazak privatnog kapitala u vodovodno preduzeće nije se pokazao kao dobro rešenje u okolnim zemljama, pre svega zato što je kubik vode drastično poskupeo, a Novosađani već sada plaćaju najskuplje vodu u Srbiji - kazao je predsednik Sindikata komunalaca Zoran Radosavljević i poručio lokalnoj vlasti da se raspita kakvo je loše iskustvo imala mađarska prestonica Budimpešta i grad Pečuj, i zašto su Mađari morali da raskidaju ugovore sa strancima. Uz to, novosadski gradski oci mogu da vide kako besprekorno funkcionišu vodovodna preduzeće u Sloveniji pod upravom tamošnjih lokalnih vlasti.

Radosavljević je podsetio da je letos sindikat skupio oko 30.000 potpisa građana u nameri da Grad na osnovu tih potpisa raspiše referendum, kako bi se Novosađani izjasnili da li su za ulazak privatnog kapitala u "Vodovod". Potpisi nisu još dospeli na dnevni red gradskog parlamenta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


TECE
TECE
ZAGREB
www.tece.hr

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
STARA PAZOVA-KRNJEŠEVCI
www.aco.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...