INFONET-468X60-BANNER

Marine na Brionima koštaće 46 miliona evra

18.01.2012. | B92

Ponudu od 46 miliona evra za izgradnju 2 marine u okviru projekta "Brioni Rivijera" dao je Danko Končar koji je prema medijima najbogatiji čovek u Hrvatskoj.

Na lokaciji Sv. Katarina-Monumenti "Kermas Vod Četiri", čiji je vlasnik Končar, uložiće ovaj novac u dve marine, hotel od sto soba, sportske sadržaje, ali i zaposliti 160 ljudi.

Lorena Prebanda, predsednica uprave kompanije "Kermas Vod Četiri", kaže da se 30% investicije planira pokriti iz sopstvenih sredstava kompanije, a ostatak od 70% finansiraće se kreditom banaka čije su garancije priložene ponudi.

- Izračunali smo takođe javnu korist projekta koji će državi na ime svih naknada jednokratno uplatiti 1,7 miliona evra, dok će se godišnje od njega, slivati oko 3,5 miliona evra - kaže Prebanda.

Taj iznos investicije međutim odnosi se samo na deo koji se nalazi na pomorskom dobru. Na delu koji nije na pomorskom dobru za koji se izdaje pravo građenja Končar planira izdvojiti dodatnih 16 miliona evra, što ukupnu vrednost koncesije svodi na 46 miliona.

S trenutnim bogatstvom od tri milijarde dolara, i bez uračunatih nekoliko projekata koji će uskoro vrediti barem još toliko, Danko Končar je najbogatiji Hrvat na svetu.

Ispod kompanije "Kermas Limited" dvadesetak je firmi ćerki iz više zemalja. U Južnoj Africi, gde poseduje rudnike, Končar većinu posla obavlja preko firme "Ruukki" sa sedištem u Finskoj.

"Ruukki" ima većinske udele u nekoliko rudnika hroma, platine, cinka te fabrika koje obrađuju ovu sirovinu. Njegova druga firma "Veremo", vredna više od milijardu dolara, ima većinske udele u rudnicima i fabrikama gvožđa.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;