INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gradsko veće Niša prihvatilo studiju izvodljivosti projekta postrojenja za preradu otpadnih voda

12.01.2012. | E-kapija

Na prvoj ovogodišnjoj sednici Gradskog veća Niša, kojom je predsedavao gradonačelnik Miloš Simonović, jednoglasno je usvojen Zaključak kojim Grad Niš prihvata Isplativu studiju izvodljivosti Projekta za razvoj i modernizaciju prerade otpadnih voda preduzeća JKP "Naissus" Niš.

Kako je obrazložio gradonačelnik Simonović, Grad Niš je 2009. godine potpisao Ugovor o izradi Finansijski prihvatljive studije izvodljivosti za program razvoja pogona za preradu otpadnih voda sa predstavnicima Ministarstva za inostrane poslove Vlade Kraljevine Švedske i Sporazum o pružanju konsultantskih usluga sa švedskom državnom agencijom SEK.

- Ova studija je završena i predstavlja suštinu dokumentacije koja je potrebna za raspisivanje tendera za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda. Iz projekta Evropske agencije za razvoj rađena je studija za čitav južnomoravski sliv. Pre tri godine definisano je da je ova investicija jedan od tri najveća prioriteta za Grad Niš i sledi naredna faza u realizaciji ove investicije - istakao je gradonačelnik Simonović.

Imajući u vidu da je vrednost samog centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda oko 60 miliona evra, kao i da Grad Niš trenutno nema kapaciteta da se zadužuje, odlučeno je da se prihvati predloženi model finansiranja koji predviđa da potencijalni investitor u celosti obezbedi finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta, ali je moguće i da investitor obezbedi i sredstva koja za ovakve projekte Evropska unija dodeljuje svojim investitorima.

Prema rečima gradonačelnika Simonovića, projekat podrazumeva završetak kolektorske mreže, kao i nastavak izgradnje kanalizacione mreže u seoskim naseljima.

Realizacijom ovog projekta rešiće se ogroman problem Grada Niša, gde je trenutni procenat prečišćavanja otpadnih voda ravan nuli. Takođe će se ispuniti i važan uslov za privlačenje novih investitora, koji imaju obavezu da poštuju visoke standarde u očuvanju životne sredine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;