IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nafta iz uljnih škriljaca do 2016. godine

26.12.2011. | B92

Srbija bi od 2016. ili 2017. mogla dobijati naftu iz uljnih škriljaca, potvrdio je državni sekretar za rudarstvo Zlatko Dragosavljević. On je naveo da će naredne godine biti raspisan javni poziv za izbor strateškog partnera za eksploataciju i preradu uljnih škriljaca u Aleksincu.

Dragosavljević kaže da je resorno ministarstvo do sada dobilo pisma o namerama pet potencijalnih strateških partnera, ali da ima još zainteresovanih kompanija. Pisma su stigla od investicionih fondova Hator i Zao star, estonskih kompanija Eesti energija i VKG i Naftne industrije Srbije. Kako je izneo Dragosavljević, cilj je uspostavljanje strateškog parnerstva sa nekom svetskom kompanijom koja ima najbolje tehnologije, iskustvo u toj oblasti, ali i čija je tehnologija ekološki najprihvatljivija.

"Nije nam ideja da taj posao radi isključivo investitor, već da se taj posao radi zajedno sa domaćom kompanijom, odnosno da se uspostavi zajedničko preduzeće," rekao je Dragosavljević i dodao da bi pravo na eksploataciju trebalo da bude ulog domaće kompanije u zajedničko preduzeće.

Dragosavljević je procenio da bi, sa realizacijom takvog projekta posao moglo da dobije oko 1.500 ljudi.

Državni sekretar je podsetio da Javno preduzeće za podzemnu eksplaotaciju uglja Resavica, odnosno Aleksinački rudnici koju su u sastavu JP PEU, trenutno izvode geološka istraživanja u aleksinačkom basenu. Do kraja godine će biti završena prva faza istraživanja, kako bi bile utvrđene tačne rezerve škriljaca u jednom delu aleksinačkog basena i očekuje se da do kraja 2011. godina. JP PEU Resavica preda elaborat o rezervama oko 400 miliona tona uljnih škriljaca, objasnio je državni sekretar.

Procenjuje se da u aleksinačkom basenu ima 2,1 milijardu tona uljnih škriljaca iz kojih je moguće dobiti oko 200 miliona tona nafte.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;