INFONET-468X60-BANNER

Odobren zajam za male hidroelektrane

21.12.2011. | Euractiv

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je Elektroprivredi Srbije (EPS) zajam od 45 miliona evra za obnovu postojećih i izgradnju novih malih hidroelektrana. Zajam, za koji će garantovati država, odobren je da bi se obnovljivi izvora energije u Srbiji bolje koristili, saopštio je 20. decembra EBRD. Povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora je jedan od prioriteta Srbije i deo njenog usklađivanja sa ciljevima EU.

Sredstva iz zajma biće upotrebljena za obnovu 15 malih hidroelektrana ukupnog kapaciteta 18MV i izgradnju sedam novih na postojećim branama. Predviđeno je da ukupna snaga novih malih hidrocentrala bude 13MV. Planirani projekat će omogućiti EPS-u da modernizuje i produži radni vek postojećih malih hidroelektrana, kao i da poveća ukupnu proizvodnju iz obnovljivih izvora. Procenjuje se da će realizacija tog projekta doprineti da se emisija ugljen-dioksida smanji za 60.000 tona godišnje.

Navodi se i da EPS osniva filijalu koja će upravljati ulaganjima u obnovljive izvore i raditi na povećanju kapaciteta za proizvodnju zelene energije. "Ulaganja u zelenu energiju su jedan od prioriteta EBRD-a i Banka je čvrsto posvećena podršci Srbiji i regionu u razvijanju proizvodnje iz obnovljivih izvora energije. EPS je za EBRD partner na dugi rok i zadovoljni smo što ćemo ojačati saradnju zajmom za male hidrocentrale", istakla je direktorka EBRD za energetiku Nandita Paršad.

Direktor EPS-a Dragomir Marković je rekao da će realizacija tog projekta pomoći Srbiji da dostigne ciljeve na polju obnovljivih izvora i da predstavlja "važan korak u daljem razvoju proizvodnje energije", navodi se i saopštenju EBRD.

EPS je u aprilu najavio da planira da u revitalizaciju 17 starih i izgradnju 18 novih malih hidroelektrana, ukupne snage 80MV, uloži oko 80 miliona evra a da će deo tog novca, odnosno 45 miliona evra, biti obezbeđen iz kredita EBRD.

Za sredstva iz kredita EPS je kandidovao 23 projekata - obnovu postojećih 15 malih hidroelektrana i izgradnju osam malih na postojećim vodoprivrednim akumulacijama.

Prva mala hidroelektrana Prvonek, izgrađena na Banjskoj reci, kod Vranja, puštena je u rad 1. decembra. Ova mala hidroelektrana ima dva agregata snage od 100 i 800 kilovata, a godišnje će proizvoditi od 2,5 do tri miliona kilovat-sati električne energije. Izgradnja je koštala 1,55 miliona evra, a finansirao ju je EPS.

Procena EPS-a je da bi iz malih hidroelektrane moglo da se porizvede godišnje 1,8 milijardi kilovat-sati.

Povezane vesti:

 

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;