PRIJAVA-468X60-BANNER

Bugarska: protesti protiv ekspoatacije gasa iz uljanih škriljaca

12.12.2011. | B92

U tri grada u Bugarskoj - u Sofiji, Dobriču u Ruseu - organizovani su protesti protiv istraživanja i eksploatacije gasa iz uljanih škriljaca. Učesnici mitinga zatražili su od Narodnog sobranja najkasnije do januara 2012. godine da usvoji zakon o zabrani tehnologije hidraulični udarac na teririji Bugarske.

Protest u Sofiji organizovan je u vidu šetnje koja je počela ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine i voda. Završen ispred Ministarstva za ekonomiju, energetiku i turizam, gde je zapaljena sveća kao odgovor ministru energetike Trajču Trajkovu koji je pozvao građane u oblastima, predviđenim za istraživanje, da zapale sveće da bi istraživanja bila uspešna.

Demonstrantima su se pridružili i građani Plovdiva, Varne, Burgasa, Rusea i drugih gradova. U Dobriču je simoblično razbijena maketa sonde za dobijanje gasa, a demonstranti su uzvikivali "Želimo čistu vodu, čistu zemlju". 

Prema istraživanjima, u Bugarskoj postoje potencijali za vađenje 25-27 milijardi kubnih metara gasa iz geološki formiranih škriljaca. Bugari se protive dobijanju gasa iz škriljaca, jer je njegovo vađenje veoma komplikovano. Pošto gas nije koncentrisan u jednom rezervoaru, već je rasplinut u kamenitoj prirodi, za njegovo vađenje stene treba minirati. Posle toga gas se izbacuje na površinu, ubacivanjem vode pod velikim pritiskom, što se zove hidraulični udarac. Uljani škriljci se, za sada, najviše koriste u Estoniji, Kini i Brazilu.

Povezana vest:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;