Obnova skulpture "Konji vrani" čeka lepo vreme

09.12.2011. | E-kapija

Početak umivanja čuvene skulpture Konji vrani na ulazu u parlament sačekaće narednu godinu.

Iako je šminkanje dela vajara Tome Rosandića najavljeno za tekuću godinu, posao vredan 5,4 miliona dinara, odložen je zbog lošeg vremena i sačekaće proleće. Ovo će biti prva obnova skulpture još od 1937. godine, kad su se konji propeli na plato sadašnjeg Doma narodne skupštine.

Zamenik sekretara skupštine, Milan Brzaković, objašnjava za dnevni list Večernje novosti da su stigle tri ponude firmi koje su želele da ulepšaju Konje vrane, ali je postupak prekinut. "Zima nas hvata, a to nije adekvatno vreme za rad na skulpturi. Kada se stvore meteorološki uslovi, opet ćemo objaviti javni poziv i nastaviti posao. Novac je planiran i u budžetu za narednu godinu."

U poslednjih nekoliko meseci pravljene su procene šta sve treba uraditi. Došlo se do podataka da su najpoznatiji konji u Srbiji napravljeni od 79% bakra, 20% cinka, a ostatak njihovih tela izliven je od olova. Potrebno je očistiti ih od korozije, čađi i vratiti im originalnu zelenkasto-braonkastu boju. Posao je pod lupom predstavnika Narodnog muzeja i dva zavoda za zaštitu spomenika - gradskog i republičkog.

Dok Brzaković tvrdi da, posle sedam decenija čekanja na obnovu, nekoliko meseci odlaganja radova neće dodatno naškoditi konjima, istoričar umetnosti Nikola Kusovac smatra da je svaki dan bitan: "I da su korišćeni najkvalitetniji materijali za izradu skulpture, prošle su decenije od kada nije rađeno na njoj, pa je sigurno dosta oštećena. Preživela je ratove i rafale, a nalazi se u centru grada gde je svaki dan guši zagađeni vazduh. Po konjima su padale i kisele kiše i nagrizale ih."

Tokom obnove, iz Konja vranih biće uklonjene uspomene iz bombardovanja Beograda tokom II svetskog rata. Stručnjaci su otkrili da su se u skulpturu zarili i gvozdeni geleri.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Goran 10.07.2019.
Kada ce da se uradi put Sremska gazela u Do...
Dragana Tošić 27.06.2019.
Poštovani, molim Vas za kontakt firme u S...
Darko 13.05.2019.
Gondola? Zbogom Kalemegdanu u UNESCO kultur...
TikiCar 25.04.2019.
Spominje se povezivanje NBG sa Rakovicom, a...
veselnik 13.04.2019.
"Služba za urbanizam koja će okupiti 10 str...