Obnova skulpture "Konji vrani" čeka lepo vreme

09.12.2011. | E-kapija

Početak umivanja čuvene skulpture Konji vrani na ulazu u parlament sačekaće narednu godinu.

Iako je šminkanje dela vajara Tome Rosandića najavljeno za tekuću godinu, posao vredan 5,4 miliona dinara, odložen je zbog lošeg vremena i sačekaće proleće. Ovo će biti prva obnova skulpture još od 1937. godine, kad su se konji propeli na plato sadašnjeg Doma narodne skupštine.

Zamenik sekretara skupštine, Milan Brzaković, objašnjava za dnevni list Večernje novosti da su stigle tri ponude firmi koje su želele da ulepšaju Konje vrane, ali je postupak prekinut. "Zima nas hvata, a to nije adekvatno vreme za rad na skulpturi. Kada se stvore meteorološki uslovi, opet ćemo objaviti javni poziv i nastaviti posao. Novac je planiran i u budžetu za narednu godinu."

U poslednjih nekoliko meseci pravljene su procene šta sve treba uraditi. Došlo se do podataka da su najpoznatiji konji u Srbiji napravljeni od 79% bakra, 20% cinka, a ostatak njihovih tela izliven je od olova. Potrebno je očistiti ih od korozije, čađi i vratiti im originalnu zelenkasto-braonkastu boju. Posao je pod lupom predstavnika Narodnog muzeja i dva zavoda za zaštitu spomenika - gradskog i republičkog.

Dok Brzaković tvrdi da, posle sedam decenija čekanja na obnovu, nekoliko meseci odlaganja radova neće dodatno naškoditi konjima, istoričar umetnosti Nikola Kusovac smatra da je svaki dan bitan: "I da su korišćeni najkvalitetniji materijali za izradu skulpture, prošle su decenije od kada nije rađeno na njoj, pa je sigurno dosta oštećena. Preživela je ratove i rafale, a nalazi se u centru grada gde je svaki dan guši zagađeni vazduh. Po konjima su padale i kisele kiše i nagrizale ih."

Tokom obnove, iz Konja vranih biće uklonjene uspomene iz bombardovanja Beograda tokom II svetskog rata. Stručnjaci su otkrili da su se u skulpturu zarili i gvozdeni geleri.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...